Pogromca przeziębienia. Rozgrzewająca chińska zupa to hit

10

Wraz z jesienią rozpoczął się sezon na infekcje. Walce z chorobą kluczowe jest odpowiednie odżywianie. Jeśli czujesz, że łapie cię przeziębienie, koniecznie wypróbuj tę rozgrzewającą chińską zupę czosnkową.

Pogromca przeziębienia. Rozgrzewająca chińska zupa to hit
Przepis na chińską zupę czosnkową (Getty Images)

Pikantna chińska zupa czosnkowa rozgrzeje i ukoi zmęczony chorobą organizm. Bulion z dodatkiem kapusty pak choi i pieczarek jest niezwykle aromatyczny i pyszny, sprawdzi się idealnie, nawet gdy przeziębienie odbiera apetyt.

Przepis na chińską zupę czosnkową. Potrzebne składniki

  • 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 kapusty pak choi
  • 10 pieczarek
  • 1 pęczek zielonej cebulki, posiekanej
  • 200 g pszennego makaronu jajecznego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka imbiru, startego
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1/8 łyżeczki kurkumy
  • 4 łyżki sosu sojowego

Przepis na chińską zupę czosnkową. Sposób przygotowania

  • Czosnek przeciśnij przez praskę, pieczarki pokrój w plasterki, cebulkę posiekaj, a kapustę pokrój na kawałki wielkości kęsa.
  • W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek, imbir, chili i kurkumę. Smaży około 1 minutę.
  • Dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż puszczą sok.
  • Dodaj kapustę pak choi. Smaż jeszcze 1 minutę.
  • Wlej bulion i doprowadź do wrzenia.
  • Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  • Jajka ugotuj na miękko.
  • Gotową zupę przypraw sosem sojowym i połową posiekanej zielonej cebulki.
  • Zupę rozlej do misek. Do każdej porcji dodaj po 1 jajku przekrojonym na pół i makaron.

Zupę udekoruj pozostałą cebulką. Podawaj na gorąco. Smacznego!

Zobacz także: Francuski klasyk na nowo. Tarta z pieczarkami i porem
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić