Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
SSŃ
|

Pogromca przeziębienia. Rozgrzewająca chińska zupa to hit

9
Podziel się:

Wraz z jesienią rozpoczął się sezon na infekcje. Walce z chorobą kluczowe jest odpowiednie odżywianie. Jeśli czujesz, że łapie cię przeziębienie, koniecznie wypróbuj tę rozgrzewającą chińską zupę czosnkową.

Pogromca przeziębienia. Rozgrzewająca chińska zupa to hit
Przepis na chińską zupę czosnkową (Getty Images)

Pikantna chińska zupa czosnkowa rozgrzeje i ukoi zmęczony chorobą organizm. Bulion z dodatkiem kapusty pak choi i pieczarek jest niezwykle aromatyczny i pyszny, sprawdzi się idealnie, nawet gdy przeziębienie odbiera apetyt.

Przepis na chińską zupę czosnkową. Potrzebne składniki

  • 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 kapusty pak choi
  • 10 pieczarek
  • 1 pęczek zielonej cebulki, posiekanej
  • 200 g pszennego makaronu jajecznego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka imbiru, startego
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1/8 łyżeczki kurkumy
  • 4 łyżki sosu sojowego

Przepis na chińską zupę czosnkową. Sposób przygotowania

  • Czosnek przeciśnij przez praskę, pieczarki pokrój w plasterki, cebulkę posiekaj, a kapustę pokrój na kawałki wielkości kęsa.
  • W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek, imbir, chili i kurkumę. Smaży około 1 minutę.
  • Dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż puszczą sok.
  • Dodaj kapustę pak choi. Smaż jeszcze 1 minutę.
  • Wlej bulion i doprowadź do wrzenia.
  • Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  • Jajka ugotuj na miękko.
  • Gotową zupę przypraw sosem sojowym i połową posiekanej zielonej cebulki.
  • Zupę rozlej do misek. Do każdej porcji dodaj po 1 jajku przekrojonym na pół i makaron.

Zupę udekoruj pozostałą cebulką. Podawaj na gorąco. Smacznego!

Zobacz także: Francuski klasyk na nowo. Tarta z pieczarkami i porem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(9)
Dżina
11 miesięcy temu
Moim zdaniem powinniśmy się przede wszystkim skupić na tym, żeby tych przeziebień w ogóle unikać. A to jest możliwe, bo przeciez infekcje to sygnał dla nas że gdzieś są jakies niedobory. Sama jestem juz po 2 przeziebieniach...dlatego w listopadzie must have to badania zdrowie w dobie pandemii. Aktualnie mozna nawet dostać je w cenie promocyjnej w laboratorium diagnostyki.
Lukas
11 miesięcy temu
Cienki ten przepis tbh. Do mojego ramen dodaje jeszcze pociety w paski steak a do wywaru anyz, cynamon, gozdziki, kardamon. Pozniej trzeba dodac odrobine chinskiego wina I kapke octu ryzowego Aby przelamac smak. Aromat jest nieziemnski a smak... magia! Mozan rowniez dodac kurczaka lub krewetki. Wayward wlasciwie jakie sie ma w lodowce. Danie gotowe w 20min I super pyszne.
pawel-
11 miesięcy temu
a zamiast chińszczyzny panie dochtorze mogę po polsku - grzane piwo i golonka ?
Aga
11 miesięcy temu
z chin to my juz mamy ale wirusa za zupę podziękujemy
zorro
11 miesięcy temu
Jajko na miękko? Chyba nie...
J23
11 miesięcy temu
Bardzo dobra zupa
Tak tak
11 miesięcy temu
Mamy już chińskiego covid-a. Nie chcemy nic więcej
Wer
11 miesięcy temu
Srokata
kon
11 miesięcy temu
Już chinole rozgrzali świat covidem.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić