Angelika Karpińska| 

Przepis na chili con carne. Pyszny obiad dla całej rodziny

4

Chili con carne to tradycyjne danie kuchni teksańsko-meksykańskiej (tex-mex). Jego nazwa oznacza dokładnie "chili z mięsem". Przepis jest prosty, a danie będzie idealne na rodzinny obiad.

Przepis na chili con carne. Pyszny obiad dla całej rodziny
Przepis na chili con carne (Pixabay)

Chili con carne ma charakterystyczny, ostry smak. Najbardziej zasmakuje miłośnikom pikantnych potraw. Doskonale rozgrzewa w jesienne dni.

Przepis na chili con carne. Potrzebne składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • 2 średnie cebule
  • 300 g pomidorów (mogą być z puszki)
  • puszka czerwonej fasoli w zalewie
  • 1-3 papryczki chilli (w zależności od tego, jak ostre ma być danie)
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml wody

Czytaj także: Przepis na guacamole. Słynna meksykańska salsa, którą zrobisz w kilka minut

Przepis na chili con carne. Sposób przygotowania

  • Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę
  • Obierz czosnek i drobno posiekaj
  • Przekrój papryczki chilli, usuń pestki i drobno posiekaj
  • Przekrój czerwoną paprykę, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój w kostkę
  • Sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kostkę
  • Rozgrzej w garnku olej
  • Dodaj cebulę i zeszklij ją
  • Dodaj czosnek i papryczkę chilli
  • Krótko podsmaż
  • Dodaj słodką i wędzoną paprykę, oregano i kmin rzymski
  • Wymieszaj i smaż przez kilkanaście sekund
  • Dodaj mięso i usmaż mieszając
  • Dodaj pokrojoną paprykę i duś całość przez kilka minut
  • Wlej ok. 200 ml wody i dodaj sól
  • Przykryj i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut
  • Dodaj pokrojone pomidory i gotuj przez kilka minut
  • Dodaj odsączoną z zalewy czerwoną fasolę
  • Wymieszaj i gotuj przez 1-2 minuty

Czytaj także: Przepis na ciasto z dyni. Lekki i słodki deser, wprost idealny na jesień


Chili con carne najlepiej smakuje na drugi dzień. Można podawać je z gotowanym ryżem lub nachosami.

Zobacz także: Przepis na gulasz. Proste i sycące danie

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić