"Smak nieba". Znany leśnik o jednym z najpyszniejszych grzybów

Znany leśnik Kazimierz Nóżka z Nadleśnictwa Baligród na Podkarpaciu ujawnił, który grzyb jest jednym z najsmaczniejszych. Podzielił się także przepisem na bardzo prosty obiad. - Zobaczycie, co to jest smak nieba - powiedział zachęcająco.

Kazimierz Nóżka opowiedział o najsmaczniejszym grzybie. Wystarczy dodać masło i posmażyć Kazimierz Nóżka opowiedział o najsmaczniejszym grzybie. Wystarczy dodać masło i podsmażyć
Źródło zdjęć: © Nadleśnictwo Baligród, Lasy Państwowe | Patryk Haftek Fotografia
Malwina Witkowska

Grzybobranie to jedna z ulubionych rozrywek Polaków, szczególnie jesienią. Lasy kryją bogactwo gatunków grzybów, o których regularnie opowiada znany leśnik Kazimierz Nóżka. Jego niezwykłe przygody w bieszczadzkich lasach przyciągają dziesiątki tysięcy internautów, śledzących jego opowieści z zapartym tchem.

Kazimierz Nóżka, zarażający innych swoją pasją do przyrody, tworzy fascynujące, a zarazem edukacyjne historie, które ukazują piękno i różnorodność bieszczadzkiej natury. Na najnowszym nagraniu pokazał jednego z najsmaczniejszych grzybów, a także zdradził przepis na pyszny i prosty obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzyby, które odstraszają wyglądem. Ekspert wyjaśnił rzadkie zjawisko

Czas cudownej jesieni to nie tylko czas podziwiania pięknych, kolorowych liści, fantastycznych widoków, to też czas zbierania grzybów. Jak wam się uda spotkać mleczaja jodłowego, potocznie nazywanego u nas rydzem, zbierzcie kilka, nie kilkaset, zanieście do domu, oczyśćcie, połóżcie na patelnię z masełkiem, dajcie popracować temperaturze i zobaczycie co to jest smak nieba - powiedział na nagraniu.

Gdzie rośnie mleczaj jodłowy?

Mleczaj jodłowy to grzyb szczególnie ceniony przez miłośników przyrody oraz entuzjastów grzybobrania. Pojawia się w polskich lasach w sezonie jesiennym, zachwycając nie tylko swoimi walorami smakowymi, ale także bogactwem składników odżywczych. Zawiera witaminy B1, B2, C, D, E, cynk, żelazo oraz wapń. Dodatkowo jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a jego kaloryczność jest stosunkowo niska.

Ten gatunek grzyba można najczęściej spotkać w młodych lasach oraz na piaszczystych glebach, ponieważ tworzy symbiozę z jodłami – rośnie wyłącznie w ich pobliżu. Mleczaj jodłowy wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem, co czyni go szczególnie poszukiwanym przez grzybiarzy.

Tak wygląda mleczaj jodłowy © Facebook | Patryk Haftek Fotografia
Wybrane dla Ciebie
Igrzyska 2026. Polski minister ostro o występie Rosjan
Igrzyska 2026. Polski minister ostro o występie Rosjan
Zdemaskowali Putina. Zdradziła go choinka i długopisy
Zdemaskowali Putina. Zdradziła go choinka i długopisy
Lekarze w Anglii chcą podwyżek. Rozpoczęli strajk. "Nieodpowiedzialne"
Lekarze w Anglii chcą podwyżek. Rozpoczęli strajk. "Nieodpowiedzialne"
60-lecie Bunkra Sztuki w Krakowie. Na kamienicy pojawił się niezwykły mural
60-lecie Bunkra Sztuki w Krakowie. Na kamienicy pojawił się niezwykły mural
Było o włos od tragedii. Kierowca zrobił to tuż przed tunelem
Było o włos od tragedii. Kierowca zrobił to tuż przed tunelem
Poszła po ryby na święta. Zapłaciła ogromne pieniądze
Poszła po ryby na święta. Zapłaciła ogromne pieniądze
Jak zrobić zupę grzybową? Z tego przepisu smakuje obłędnie
Jak zrobić zupę grzybową? Z tego przepisu smakuje obłędnie
"Żelazna Kopuła" w nowej wersji? Brytyjczycy mają plan
"Żelazna Kopuła" w nowej wersji? Brytyjczycy mają plan
Kenijczycy walczyli dla Rosji w Ukrainie. Jest decyzja
Kenijczycy walczyli dla Rosji w Ukrainie. Jest decyzja
Pszczoły sprzed tysięcy lat. Zaskakujące badania
Pszczoły sprzed tysięcy lat. Zaskakujące badania
Zgubiony senior w mroźną noc. Prawda wyszła na jaw
Zgubiony senior w mroźną noc. Prawda wyszła na jaw
Krzyżówka o pojazdach. Sprawdź, ile haseł odkryjesz
Krzyżówka o pojazdach. Sprawdź, ile haseł odkryjesz