"Smak nieba". Znany leśnik o jednym z najpyszniejszych grzybów

Znany leśnik Kazimierz Nóżka z Nadleśnictwa Baligród na Podkarpaciu ujawnił, który grzyb jest jednym z najsmaczniejszych. Podzielił się także przepisem na bardzo prosty obiad. - Zobaczycie, co to jest smak nieba - powiedział zachęcająco.

Kazimierz Nóżka opowiedział o najsmaczniejszym grzybie. Wystarczy dodać masło i posmażyć Kazimierz Nóżka opowiedział o najsmaczniejszym grzybie. Wystarczy dodać masło i podsmażyć
Źródło zdjęć: © Nadleśnictwo Baligród, Lasy Państwowe | Patryk Haftek Fotografia
Malwina Witkowska

Grzybobranie to jedna z ulubionych rozrywek Polaków, szczególnie jesienią. Lasy kryją bogactwo gatunków grzybów, o których regularnie opowiada znany leśnik Kazimierz Nóżka. Jego niezwykłe przygody w bieszczadzkich lasach przyciągają dziesiątki tysięcy internautów, śledzących jego opowieści z zapartym tchem.

Kazimierz Nóżka, zarażający innych swoją pasją do przyrody, tworzy fascynujące, a zarazem edukacyjne historie, które ukazują piękno i różnorodność bieszczadzkiej natury. Na najnowszym nagraniu pokazał jednego z najsmaczniejszych grzybów, a także zdradził przepis na pyszny i prosty obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzyby, które odstraszają wyglądem. Ekspert wyjaśnił rzadkie zjawisko

Czas cudownej jesieni to nie tylko czas podziwiania pięknych, kolorowych liści, fantastycznych widoków, to też czas zbierania grzybów. Jak wam się uda spotkać mleczaja jodłowego, potocznie nazywanego u nas rydzem, zbierzcie kilka, nie kilkaset, zanieście do domu, oczyśćcie, połóżcie na patelnię z masełkiem, dajcie popracować temperaturze i zobaczycie co to jest smak nieba - powiedział na nagraniu.

Gdzie rośnie mleczaj jodłowy?

Mleczaj jodłowy to grzyb szczególnie ceniony przez miłośników przyrody oraz entuzjastów grzybobrania. Pojawia się w polskich lasach w sezonie jesiennym, zachwycając nie tylko swoimi walorami smakowymi, ale także bogactwem składników odżywczych. Zawiera witaminy B1, B2, C, D, E, cynk, żelazo oraz wapń. Dodatkowo jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a jego kaloryczność jest stosunkowo niska.

Ten gatunek grzyba można najczęściej spotkać w młodych lasach oraz na piaszczystych glebach, ponieważ tworzy symbiozę z jodłami – rośnie wyłącznie w ich pobliżu. Mleczaj jodłowy wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem, co czyni go szczególnie poszukiwanym przez grzybiarzy.

Tak wygląda mleczaj jodłowy © Facebook | Patryk Haftek Fotografia
Wybrane dla Ciebie
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Martwa kobieta w samolocie. Pasażerka zabrała głos
Martwa kobieta w samolocie. Pasażerka zabrała głos
"Rodzice do więzienia". Burza w komentarzach pod filmem z Tatr
"Rodzice do więzienia". Burza w komentarzach pod filmem z Tatr