Święta na słodko. Wigilijny przepis na ostatnią chwilę
Kluski z makiem to danie, którego nie może zabraknąć na Boże Narodzenie Miód, bakalie, mak i makaron to składniki, które prawie każdy ma w domu przed świętami. W dodatku wszystko łatwo przygotować.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Kluski z makiem to idealny przepis "na ostatnią chwilę". Wigilijne danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ponadto potrzebnych jest tylko kilka składników, które w okresie świąt każdy ma w domu.
Niesamowita wystawa. Zapach jest taki, że niektórzy podjadają eksponaty
Kluski z makiem. Potrzebne składniki:
- 250 g makaronu (najlepsze będą grube wstążki)
- 100 g maku (może być też gotowa masa makowa)
- 100 g bakalii
- 150 ml mleka
- 50 g miodu
Czytaj także: Świąteczne ciasto pomarańczowe. Dla zabieganych
Kluski z makiem. Sposób przygotowania:
- mak moczymy w gorącym mleku przez około 1 godzinę, następnie dwukrotnie mielimy
- gotujemy makaron
- makaron łączymy z makiem, bakaliami i miodem
- całość dokładnie mieszamy
Jeśli używasz gotowej masy makowej, możesz zmniejszyć ilość miodu i bakalii tak, aby całe danie nie było za słodkie. Jeśli spodobał ci się ten przepis, to spróbuj także przepisu na świąteczny piernik oraz świąteczny barszcz czerwony.
Źródło artykułu: o2pl