aktualizacja 

Święta na słodko. Wigilijny przepis na ostatnią chwilę

0

Kluski z makiem to danie, którego nie może zabraknąć na Boże Narodzenie Miód, bakalie, mak i makaron to składniki, które prawie każdy ma w domu przed świętami. W dodatku wszystko łatwo przygotować.

Święta na słodko. Wigilijny przepis na ostatnią chwilę
(Getty Images)

Kluski z makiem to idealny przepis "na ostatnią chwilę". Wigilijne danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ponadto potrzebnych jest tylko kilka składników, które w okresie świąt każdy ma w domu.

Kluski z makiem. Potrzebne składniki:

  • 250 g makaronu (najlepsze będą grube wstążki)
  • 100 g maku (może być też gotowa masa makowa)
  • 100 g bakalii
  • 150 ml mleka
  • 50 g miodu

Kluski z makiem. Sposób przygotowania:

  • mak moczymy w gorącym mleku przez około 1 godzinę, następnie dwukrotnie mielimy
  • gotujemy makaron
  • makaron łączymy z makiem, bakaliami i miodem
  • całość dokładnie mieszamy

Jeśli używasz gotowej masy makowej, możesz zmniejszyć ilość miodu i bakalii tak, aby całe danie nie było za słodkie. Jeśli spodobał ci się ten przepis, to spróbuj także przepisu na świąteczny piernik oraz świąteczny barszcz czerwony.

Zobacz także: Prosty przepis na makowiec z jabłkami
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić