aktualizacja 

Świąteczny barszcz czerwony. Sekret Ani Lewandowskiej

18

Obok zupy grzybowej na wigilijnym stole króluje barszcz czerwony. Anna Lewandowska zdradziła swój przepis na wigilijną zupę, do której dodaje sekretny składnik.

Świąteczny barszcz czerwony. Sekret Ani Lewandowskiej
Anna Lewandowska do barszczu czerwonego dodaje suszonek jabłka i sok jabłkowy. (Pixabay)

Barszcz czerwony z uszkami lub pasztecikami to podstawowe danie na wigilijnym stole. Anna Lewandowska podzieliła się swoim przepisem na pyszną świąteczną zupę. Sekretem Lewandowskiej jest dodanie do barszczu suszonych jabłek i soku jabłkowego które doskonale podkreślają smak buraków.

Przepis na barszcz czerwony Ani Lewandowskiej. Składniki:

  • 2,5 kg buraków
  • 2 garście grzybów suszonych (np. borowiki)
  • 5 suszonych śliwek
  • 3 suszone gruszki
  • 3 suszone jabłka
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 l soku jabłkowego
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli morskiej
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • szczypta tymianku
  • szczypta majeranku

Przepis na barszcz czerwony Ani Lewandowskiej. Sposób przygotowania:

  • w osobnych garnkach zalej wodą grzyby i suszone owoce i odstaw na kilka godzin
  • połowę buraków w łupinkach gotuj przez ok. 1 godzinę
  • drugą połowę buraków obierz, pokrój drobno i ugotuj razem z grzybami (w wodzie z moczenia)
  • cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój i podsmaż na patelni z dodatkiem oliwy
  • podsmażoną cebulę i czosnek dodaj do barszczu i całość gotuj ok. 2 godziny
  • barszcz odcedź przez sito, a wywar ponownie przelej do garnka
  • drugą połowę obranych buraków zetrzyj na tarce i dodaj do barszczu
  • całość zagotuj, dodaj sok jabłkowy, sok z cytryny, przyprawy i gotuj jeszcze przez około 30 minut
Zobacz także: Zakwas na barszcz. Świąteczny przepis
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić