Szybki przepis na ciasteczka z kaszki ryżowej. Bez mąki i bez drożdży
To naprawdę szybki przepis. Ciasteczka z kaszki ryżowej nie wymagają też żadnych szczególnych umiejętności od osoby, która je przyrządza. Potrzeba chwili wolnego czasu i tylko kilku składników.
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Jacek Dyrdak
Ciasteczka z kaszki ryżowej zachwycą miłośników łakoci. Zwłaszcza że ich przyrządzenie naprawdę nie zajmuje dużo czasu. Na całość trzeba poświęcić mniej niż godzinę. W czasie pandemii koronawirusa, kiedy wszyscy zostajemy w domach, taki przysmak z powodzeniem zastąpi nam wyroby z cukierni.
Szybki przepis na ciasteczka z kaszki ryżowej. Potrzebne składniki (5 porcji)
- 100 g masła
- 100 g kaszki ryżowej dla dzieci
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego domowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Zobacz też: Jak zrobić domowe drożdże?
Szybki przepis na ciasteczka z kaszki ryżowej. Sposób przygotowania
- Cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i kaszkę ryżową mieszamy w misce
- Do drugiej miski wrzucamy miękkie masło, które miksujemy. Potem dodajemy jajko (cały czas miksując)
- Do miski wsypujemy połowę suchych składników i miksujemy. Następnie dodajemy drugą połowę – i znowu miksujemy.
- Masę dajemy do lodówki na ok. 30 minut
- Po tym czasie wyjmujemy ją z lodówki i formujemy kuleczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Kiedy wszystkie kuleczki są już uformowane, blachę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
I gotowe. Prawda, że pyszne? Polecamy też inne przepisy – np. na wspaniałą pizzę albo żurek wielkanocny.