Jacek Dyrdak| 
aktualizacja 

Szybki przepis na ciasteczka z kaszki ryżowej. Bez mąki i bez drożdży

6

To naprawdę szybki przepis. Ciasteczka z kaszki ryżowej nie wymagają też żadnych szczególnych umiejętności od osoby, która je przyrządza. Potrzeba chwili wolnego czasu i tylko kilku składników.

Przepis na ciasteczka z kaszki ryżowej jest banalnie prosty.
Przepis na ciasteczka z kaszki ryżowej jest banalnie prosty. (Materiały prasowe)

Ciasteczka z kaszki ryżowej zachwycą miłośników łakoci. Zwłaszcza że ich przyrządzenie naprawdę nie zajmuje dużo czasu. Na całość trzeba poświęcić mniej niż godzinę. W czasie pandemii koronawirusa, kiedy wszyscy zostajemy w domach, taki przysmak z powodzeniem zastąpi nam wyroby z cukierni.

Szybki przepis na ciasteczka z kaszki ryżowej. Potrzebne składniki (5 porcji)

  • 100 g masła
  • 100 g kaszki ryżowej dla dzieci
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego domowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Zobacz też: Jak zrobić domowe drożdże?

Szybki przepis na ciasteczka z kaszki ryżowej. Sposób przygotowania

  • Cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i kaszkę ryżową mieszamy w misce
  • Do drugiej miski wrzucamy miękkie masło, które miksujemy. Potem dodajemy jajko (cały czas miksując)
  • Do miski wsypujemy połowę suchych składników i miksujemy. Następnie dodajemy drugą połowę – i znowu miksujemy.
  • Masę dajemy do lodówki na ok. 30 minut
  • Po tym czasie wyjmujemy ją z lodówki i formujemy kuleczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • Kiedy wszystkie kuleczki są już uformowane, blachę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

I gotowe. Prawda, że pyszne? Polecamy też inne przepisy – np. na wspaniałą pizzę albo żurek wielkanocny.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić