Anna Piątkowska-Borek
Anna Piątkowska-Borek|

Wanda Buk odchodzi z rządu. Ma już "zaklepane" inne stanowisko

Wanda Buk zrezygnowała z funkcji wiceministra cyfryzacji. Od 1 września zaczyna nową pracę, również w państwowej spółce. Czym teraz się zajmie Wanda Buk?

Wanda Buk odchodzi z rządu. Ma już "zaklepane" inne stanowisko
Wanda Buk (gov.pl)

Kolejna dymisja w rządzie. Odchodzi Wanda Buk, wiceminister cyfryzacji

Wanda Buk, która była wiceministrem cyfryzacji, złożyła rezygnację. To już kolejna dymisja w rządzie Mateusza Morawieckiego. Wcześniej ze swoich funkcji zrezygnowali minister zdrowia Łukasz Szumowski i wiceminister zdrowia Janusz Cieszyński.

Wanda Buk podała się do dymisji

Wanda Buk, była wiceminister cyfryzacji, podziękowała swoim przełożonym i współpracownikom.

Miało być na chwilę, na jeden projekt, a wyszło prawie 5 lat. Kończąc swoją przygodę z administracją, dziękuję przełożonym i współpracownikom za wspaniały, intensywny czas. Miałam do Was ogromne szczęście - napisała Wanda Buk na Twitterze.
Trwa ładowanie wpisu:twitter

Wanda Buk w PGE

Wanda Buk nie zamierza odpoczywać. Od 1 września zaczyna już nową pracę. Będzie Wiceprezesem Zarządu ds. Regulacji.

Zarząd spółki PGE Polska Grupa Energetyczna S.A informuje, że 18 sierpnia 2020 r. Rada Nadzorcza PGE podjęła uchwałę o powołaniu pani Wandy Buk w skład Zarządu XI kadencji od 1 września 2020 r. i powierzeniu jej funkcji Wiceprezesa Zarządu ds. Regulacji - podała spółka PGE

Kim jest Wanda Buk?

Jak podaje serwis rządowy, Wanda Buk jest absolwentką Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego i Wydziału Francuskiego Prawa Biznesowego w Université de Poitiers we Francji. Dodatkowo jest absolwentką Międzynarodowych Stosunków Militarnych w Akademii Sztuki Wojennej, Europejskiej Akademii Dyplomacji, studiów podyplomowych w Szkole Głównej Handlowej oraz organizowanego przez Center for Leadership we współpracy z Uniwersytetem Harvarda - prestiżowego programu Leadership Academy for Poland. Aplikację adwokacką ukończyła w Polsce - w 2017 roku uzyskał tytuł adwokata.

Zobacz także: Łukasz Szumowski podaje się do dymisji. Minister zdrowia tłumaczy swoją decyzję