aktualizacja 

Włoski przysmak na Boże Narodzenie. Przepis jest całkiem prosty

1

Panettone to słynne ciasto drożdżowe wypiekane we Włoszech na Święta Bożego Narodzenia. Coraz częściej można je spotkać także w polskich marketach. Sprawdź jak przyrządzić je w domu.

Włoski przysmak na Boże Narodzenie. Przepis jest całkiem prosty
(Pixabay)

Panettone jest także nazywane słodkim chlebem i we Włoszech zawsze pojawia się na Boże Narodzenie. To pyszne drożdżowe ciasto jest bardzo łatwe do przyrządzenia i posmakuje każdemu przy świątecznym stole.

Panettone. Potrzebne składniki:

  • 700 g mąki
  • 220 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 130 g masła
  • 3 duże jajka
  • 3 żółtka
  • 7 g suchych drożdży
  • 200 g może być także mieszanki keksowowej
  • ekstrakt z wanilii

Panettone. Sposób wykonania:

  • mleko delikatnie podgrzewamy
  • mleko mieszamy z łyżką cukru i drożdżami
  • do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajka, żółtka i drożdże z mlekiem
  • dodajemy kilka kropel ekstraktu waniliowego i zagniatamy ciasto
  • dodajemy mieszankę keksową i zagniatamy jeszcze przez kilka minut
  • ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę
  • przekładamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 40-50 minut.

Gotowe! Z tej ilości można zrobić dwa ciasta w klasycznej tortownicy, lub jedno duże w specjalnej, wysokiej formie do panettone. Jeśli spodobał ci się ten przepis, to spróbuj także przepisu na świąteczny piernik oraz świąteczny barszcz czerwony.

Zobacz także: Śledzie z ogórkiem, jabłkiem i koperkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić