o2 - Serce Internetu
ESO

Xi Jinping przemówił. Oświadczenie prezydenta Chin ws. koronawirusa na świecie

Podziel się

Prezydent Chin Xi Jinping powiedział we wtorek, że jego kraj podjął konkretne wysiłki, by pomóc uratować dziesiątki milionów istnień ludzkich na całym świecie podczas pandemii. Polityk zapewnia, że Chiny od początku działały w otwarty i przejrzysty sposób w związku z pandemią koronawirusa.

Xi Jinping przemówił. Oświadczenie prezydenta Chin ws. koronawirusa na świecie
Prezydent Chin Xi Jinping (PAP)
bEayotVN

Prezydent Chin Xi Jinping oświadczył 8 września, że ​​Pekin działał w sposób otwarty i przejrzysty w sprawie pandemii COVID-19. Przemawiając na ceremonii poświęconej lekarzom walczącym ze śmiercionośnym wirusem, chiński prezydent powiedział, że jego kraj odegrał decydującą rolę w działaniach powstrzymujących rozprzestrzenianie się wirusa przez rządzącą partię komunistyczną.

Chiny pomogły ocalić życie dziesiątek milionów ludzi na całym świecie swoimi praktycznymi działaniami, pokazując szczere pragnienie budowania wspólnej przyszłości i społeczności dla ludzkości” - powiedział Xi podczas ceremonii wręczenia nagród dla lekarzy.
bEayotVP

Xi Jinping powiedział, że Chiny są pierwszym tak dużym krajem, który powrócił do wzrostu gospodarczego w czasie pandemii. Jak przemawiał, fakt ten świadczy o silnych zdolnościach i witalności tego kraju.

Tymczasem Stany Zjednoczone, Australia i inne kraje wielokrotnie naciskały na ogłoszenie Chin jako epicentrum pandemii koronawirusa. Przeciwstawiając się tym oskarżeniom Xi Jinping powiedział, że Chiny działały w sposób otwarty i przejrzysty od początku trwania pandemii.

bEayotVV

Wystawna ceremonia odbyła się w Wielkiej Sali Ludowej w Pekinie. Uroczystość rozpoczęła się od minuty ciszy dla tych, którzy stracili życie przez koronawirusa. Prezydent Chin wręczył również złote medale "bohaterom" medycyny na oczach setek bijących brawa delegatów.

W Chinach wykryto do tej pory 90078 zakażeń koronawirusem. 4732 osób zmarło z powodu COVID-19.

Zobacz także: Koronawirus w Polsce. Andrzej Sośnierz gani lekarzy rodzinnych. "Dość biernie się zachowywali"
bEayotWq