aktualizacja 

Przechowujesz tak chleb? Natychmiast przestań. Błąd popełniany przez wielu

63

Chleb kojarzy się ze świeżością, apetycznym zapachem oraz niepowtarzalnym smakiem. Jednak niewiele osób pamięta o tym, w jaki sposób najlepiej go przechowywać dla przedłużenia jego trwałości. Zobacz, o czym warto wiedzieć, aby zapobiec pleśni na chlebie.

Przechowujesz tak chleb? Natychmiast przestań. Błąd popełniany przez wielu
Chleb można przechowywać na kilka sposobów. (123RF)

Chcąc dłużej cieszyć się smakiem chleba, najlepiej zwracać większą uwagę na to, z jakiej mąki jest on wypieczony. Dłuższą świeżością niewątpliwie wykazuje się żytni chleb, natomiast drożdżowy wypiek albo upieczony z jasnej mąki znacznie szybciej czerstwieje. O czym w takim razie dobrze wiedzieć?

Jak przechowywać chleb na zakwasie?

Samodzielnie pieczenie chleba albo wybieranie tylko produktów na zakwasie znacznie ułatwia całą sprawę. Zakwas zapewnia dłuższą świeżość i uniemożliwia powstawanie pleśni na powierzchni wypieku – taki chleb może mieć dobry smak nawet do 10 dni. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku drewniany chlebak lub lniany woreczek.

Jak przechowywać chleb, aby uniknąć pleśni?

Najlepsze i najbardziej dogodne miejsce do przechowywania chleba musi być suche, a jego temperatura nie może przekraczać 18-22°C. Unikaj zawijania chleba w folie spożywcze/aluminiowe, ponieważ tylko przyspieszysz pojawienie się pleśni. Korzystaj z materiałowej ściereczki, która zapobiegnie wysuszeniu chleba.

Jak przechowywać chleb – kilka metod

Najlepiej trzymać pieczywo luzem w chlebaku. Przed włożeniem chleba, warto dokładnie umyć pojemnik wodą z octem. Możesz także skorzystać z innych metod, aby w pełni cieszyć się świeżością chleba. O czym mowa?

  • drewniany/bambusowy chlebak – zapewnia odpowiednią wilgotność i temperaturę;
  • ceramiczny/gliniany pojemnik – posiada specjalne otwory zapewniające cyrkulację powietrza, więc pieczywo będzie dłużej miękkie;
  • lniane woreczki – naturalny materiał spowalnia wysychanie chleba i rozwój pleśni;
  • torebka papierowa – sprawdzi się, jeśli chcesz trzymać chleb w szafce kuchennej.

Jak przechowywać chleb – co z mrożeniem?

Pamiętaj, że świeże pieczywo nie powinno być przechowywane w niskiej temperaturze. Chleb w lodówce uniknie pleśni, ale niestety znacznie szybciej czerstwieje. Ewentualnie zdecyduj się na zamrożenie bochenka chleba – zapakuj go w papierową torebkę i umieść w zamrażarce. Może być w ten sposób przechowywany nawet 3 miesiące.

Zobacz także: Ewa Błaszczyk i prof. Maksymowicz mówią o leczeniu umierającego w Wielkiej Brytanii Polaka
Autor: JKY
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić