Kawa na odchudzanie? Wystarczy, że dodasz kilka pomocnych dodatków

155

Kawa jest znana jako napój pobudzający, po który sięgamy w momentach osłabienia organizmu albo przy spadku energii. Kofeina ma także szereg innych właściwości, o których niewiele osób wie. Kawa może być doskonałym środkiem na odchudzanie, pod warunkiem, że dodamy do niej kilka naturalnych składników.

Kawa na odchudzanie? Wystarczy, że dodasz kilka pomocnych dodatków
Kawę można nieco "podkręcić" dla polepszenia jej właściwości. (123RF)

Traktowanie kawy jako używki ma dość długą tradycję. Nic dziwnego, w końcu zawarta w niej cenna kofeina potrafi szybko pobudzić, a także poprawić nasze samopoczucie. Dla niektórych jest ratunkiem przed objawami silnego zmęczenia, dla jeszcze innych sposobem na koncentrację. Kofeina zwiększa metabolizm i tłumi apetyt, więc jest zalecana także osobom będącym na diecie.

Doskonała kawa na odchudzanie

Będąc na diecie, obok wody i innych witaminowych płynów, warto sięgać po kawę. W przypadku chęci zgubienia nadprogramowych kilogramów, zaleca się wypijanie 4 filiżanek kawy dzienne, ale pamiętaj, że nie możesz przekroczyć dawki 400 g kofeiny. Jednak w przypadku problemów z sercem i ciśnieniem lepiej zapomnieć o zbyt dużych dawkach kawy.

Coraz częściej mówi się o cudownych właściwościach kofeiny, która chroni przed kilkoma chorobami. Pojawiają się doniesienia o tym, że jej spożycie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz niektórych nowotworów. Jeżeli lubisz kawę, a zależy ci na dodatkowych właściwościach, zwróć szczególną uwagę na specjalną mieszankę, która dodana do porannej kawy pobudzi metabolizm.

Co w takim razie dodać do kawy? Przede wszystkim cynamon, olej kokosowy i miód. Miód składa się w 17% z wody, a pozostałą część stanowi fruktoza i glukoza, czyli łatwo przyswajalne elementy, które nie powodują jednak skoków cukru we krwi. Podobne właściwości ma cynamon, natomiast olej kokosowy uważany jest za jeden z lepszych tłuszczów.

Jak przygotować taką kawę? Proces nie jest skomplikowany. Dokładnie wymieszaj ze sobą 1 łyżkę cynamonu z ¾ szklanki oleju kokosowego oraz połową szklanki miodu. Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję, schowaj mieszankę do lodówki. Do porannej kawy po prostu dodaj 1 albo 2 łyżeczki kompozycji smakowej i już!

Zobacz także: Dr Konstanty Szułdrzyński o niepożądanych odczynach poszczepiennych po szczepionce AstraZeneca
Autor: JKY
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić