Nigdy latem nie przechowuj tak chleba. Niemiecka ekspertka wyjaśnia

Nie każdy rodzaj żywności możemy przechowywać w taki sam sposób i latem, i w chłodniejszych miesiącach roku. Wręcz przeciwnie – najdobitniej przekonały się o tym osoby, które rano chciały zrobić sobie kanapkę, ale okazało się, że chleb zdążył już spleśnieć.

Jak latem przechowywać chleb? Jeśli zrobisz to nieprawidłowo, szybko spleśniejeJak latem przechowywać chleb? Jeśli zrobisz to nieprawidłowo, szybko spleśnieje
Źródło zdjęć: © Unsplash | Helena Ast

Rady, jak przechowywać chleb latem, znalazły się między innymi na łamach Daily Mail. Za tym, że pieczywo zaskakująco szybko "łapie" pleśń, stoi połączenie wilgoci i upału. To idealne warunki do szybkiego namnażania się grzybów odpowiedzialnych za nalot.

Chleb – jak go przechowywać latem? Musisz przestrzegać tych zasad

Jeśli na naszym pieczywie już pojawiła się pleśń, nie spożywajmy go pod żadnym pozorem. Inaczej narażamy się na poważne sensacje żołądkowe. Nie działa również metoda, polegająca na odkrojeniu tego kawałka, na którym pojawił się nalot.

Birgit Brendel, niemiecka ekspertka od spraw żywienia, podkreśla, że chleb należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Jednocześnie zaprzecza, aby było to równoznaczne z koniecznością trzymania pieczywa w lodówce. Wręcz przeciwnie, stanowczo odradza podobne rozwiązania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny

Ostatecznie Birgit Brendel radzi więc, żeby zarówno świeże, jak i krojone pieczywo przechowywać w miarę chłodnym miejscu. Sprawdzi się tu np. zamknięta szafka kuchenna. Kiedy jednak mamy do czynienia ze średnią wilgotnością powietrza, najlepiej sprawdzą się naczynia ceramiczne.

Jak argumentuje niemiecka ekspertka, przechowywanie pieczywa w naczyniach ceramicznych to najlepszy możliwy sposób. Brendel przywołuje fakt, że chleb może w nich "oddychać", ponieważ następuje swobodna wymiana świeżego powietrza i wilgoci. Do zaburzenia cyrkulacji przyczyniają się plastikowe oraz papierowe torby, w które pakuje się zakupy, dlatego po przyjściu do domu należy jak najszybciej się ich pozbyć.

Birgit Brendel wyjaśnia też, dlaczego przechowywanie chleba w lodówce to nie jest dobry pomysł. Wskazuje, że w konsekwencji dochodzi do uszkodzenia zarówno smaku, jak i tekstury pieczywa.

Wybrane dla Ciebie
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos