Szybki sposób na ogórki małosolne. Nie potrzebujesz zalewy

Ogórki małosolne to jeden z ulubionych polskich przysmaków. Podpowiadamy, jak szybko i bez konieczności przygotowywania skomplikowanej zalewy, cieszyć się ich smakiem. Wystarczy tylko kilka przypraw i strunowy woreczek.

Świetny patent pozwoli szybko przygotować ogórki małosolneŚwietny patent pozwoli szybko przygotować ogórki małosolne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FILIP OLEJOWSKI

Końcówka czerwca i lipiec to czas, w którym na straganach i w przydomowych ogródkach pojawiają się zielone ogórki. Wiele gospodyń i gospodarzy zaczyna wtedy przygotowywanie ogórkowych przetworów na jesień i zimę.

Dużą popularnością cieszą się ogórki małosolne, które idealnie nadają się do kanapek, zup czy sałatek, choć ich miłośnicy chętnie chrupią je też bez dodatków. Może się wydawać, że ich przygotowanie jest dość żmudne, jednak nic bardziej mylnego. Podpowiadamy, jak przygotować je dosłownie w kilka chwil i szybko cieszyć się ich smakiem.

Patent na przygotowanie ogórków małosolnych. Nie trzeba zalewy

Aby szybko przygotować ogórki małosolne, potrzebujesz ok. kilograma zielonych, świeżych ogórków. Dobrze wybrać nieduże, z jaśniejszą skórką. Oprócz tego potrzeba też 5 ząbków czosnku, 2 gałązki kopru, 2 korzenie chrzanu, 2 liście laurowe sól i ziarenka gorczycy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fenomenalne roladki z kiszonym ogórkiem to gotowa receptura na smaczny obiad dla całej rodziny

Co ważne, w przypadku tego sposobu zupełnie nie potrzebujesz garnków, by przygotować zalewę. Nie będą ci też potrzebne słoiki, co dodatkowo przyspieszy cały proces.

Jak zrobić ogórki małosolne w woreczku?

Najpierw zielone ogórki należy dobrze wypłukać. Można włożyć je do miski, zalać bieżącą wodą i pozostawić na około godzinę. Następnie odcinamy końcówki i dokładnie osuszamy warzywa.

Kolejnym krokiem jest umieszczenie ogórków w woreczkach strunowych i dodanie do nich kopru oraz pokrojonych w talarki ząbków czosnku i kawałków chrzanu. Do każdego woreczka wsypujemy łyżkę soli i łyżkę gorczycy i dodajemy liście laurowe. Woreczek zamykamy i intensywnie mieszamy wszystko, aby ogórki były dobrze pokryte solą i gorczycą.

Później woreczki wkładamy na cztery godziny do lodówki, a następnie odkładamy w ciemne miejsce na około dobę (choć można nieco dłużej) i ogórki małosolne gotowe. Tak przygotowaną przekąskę można zajadać od razu lub przechowywać do trzech dni w lodówce.

Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 20.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 20.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Napad na jubilera w Krakowie. Wiadomo, co ukradli bandyci
Napad na jubilera w Krakowie. Wiadomo, co ukradli bandyci
Mieli studiować w Rosji. Obaj zginęli na froncie
Mieli studiować w Rosji. Obaj zginęli na froncie
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Instruktor nagrany. Afera na Mazowszu. Wideo
Instruktor nagrany. Afera na Mazowszu. Wideo
To nie fotomontaż. Całe stado. Leśnicy pokazali niezwykłe nagranie
To nie fotomontaż. Całe stado. Leśnicy pokazali niezwykłe nagranie
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę