Tak sprawdzisz, czy jajko jest świeże. Błyskawiczny test z wodą

9

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Wystarczy kilka sekund, by wykorzystać do tego prosty trik. Dzięki temu dowiemy się, czy jeść, a może lepiej unikać potraw z trzymanymi w lodówce jajkami.

Tak sprawdzisz, czy jajko jest świeże. Błyskawiczny test z wodą
Tak sprawdzisz, czy jajko jest świeże. Błyskawiczny test z wodą (YouTube, Anka Gotuje)

Podczas przygotowywania wielu potraw, bardzo ważne jest, by używać świeżych jaj. W przeciwnym razie, nasze danie może zostać zrujnowane przez zleżałą niespodziankę. Oprócz tego, zepsute jajko to nic zdrowego i może wyrządzić nam więcej szkody niż pożytku. Dzięki temu patentowi szybko dowiemy się, czy jajko jest świeże, a może już dawno powinno wylądować w koszu.

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Prosty trik zajmie nam dosłownie kilka sekund. Aby go wykonać potrzebujemy wody i szklanki, słoika lub szerokiego kieliszka. Sprawdzi się każde naczynie, w którym zmieścimy jajo.

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Prosty trik ze szklanką wody

Czasami przechowujemy jajka w lodówce przez dłuższy czas. Zwyczajnie zapominamy, kiedy zostały kupione i nie wiemy, czy wciąż nadają się do spożycia. Aby to sprawdzić wystarczy nalać do naczynia zimną wodę i obserwować, co się dzieje. Jest kilka możliwości:

  • Jajko szybko opadło na dno, przylega do dna - jest bardzo świeże, bez obaw można robić jajecznicę lub gotować je na miękko
  • Jajko opadło na dno, ale trochę się przechyla - jest dobre, ma ok. tygodnia
  • Jajko na dnie naczynia staje pionowo, "dęba" - ma kilka tygodni, najlepiej ugotować je na twardo
  • Jajko od razu wypływa na powierzchnię, unosi się na wodzie - jest stare i najlepiej je wyrzucić

Czy kolor skorupki ma znaczenie? Okazuje się, że kolor skorupki wcale nie definiuje świeżości jajka. Białe lub lekko brązowe nie mają dla jakości praktycznie żadnej różnicy. Powodem, dla którego jajka nie są jednakowej barwy, jest przede wszystkim umaszczenie kur.

Te kury o jasnych piórach będą znosiły jaśniejsze jaja, a te ciemniejsze ze względu na barwniki wytwarzane w trakcie procesów zachodzących podczas przemiany hemoglobiny, dadzą ciemniejsze jajka.

Zobacz także: Zobacz, jak w prosty sposób oddzielić białko od żółtka
Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić