Najsmaczniejsza kaszanka świata. Przyrządź ją według babcinej receptury
Kaszanka ma swoich zwolenników i przeciwników. Ze względu na charakterystyczny smak, a także pochodzenie składników, najczęściej sięgają po nią osoby, które nie stronią od podrobów. Jest daniem szybkim, co nie znaczy, że musi przez to tracić na smaku. Wystarczy kilka tricków, aby wyszła idealnie.
Sekretem najlepszej kaszanki świata są odpowiednie dodatki. Na patelni kaszanka powinna wylądować po odpowiednim podsmażeniu cebuli. Co więcej - według babcinej receptury - cebula szybciej skarmelizuje się, jeśli na patelni dodamy do niej szczyptę cukru. Dzięki temu nie będzie też taka ostra.
Czytaj także: Rozgrzewająca zupa czosnkowa. Doskonała na jesień
Kaszanka najlepiej smakuje w towarzystwie pieczywa lub ziemniaków.
Chrupiąca kaszanka. Składniki na porcję dla dwóch osób
- 4 niewielkie kaszanki
- 1 duża posiekana cebula
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- płaska łyżeczka suszonego majeranku
- olej do smażenia
Czytaj także: Jesienny smak dzieciństwa. Przepis na ciasto pleśniak
Chrupiąca kaszanka. Sposób przyrządzenia:
- Na patelnię wlej odrobinę oleju, wrzuć posiekaną cebulę.
- Dodaj szczyptę cukru, sól i pieprz a następnie posyp majerankiem.
- Smaż cebulę kilka minut na patelni, a następnie odłóż na talerz.
- Na tę samą patelnię z tłuszczem wyłóż kaszankę razem z osłonką.
- Smaż kilka minut, a gdy zobaczysz, że kaszanka robi się chrupiąca - dodaj do niej podsmażoną cebulę.
- Polej potrawę kilkoma kroplami wody i przykryj.
- Duś pod przykryciem kilka minut, wyłącz palnik i pozostaw kaszankę na patelni jeszcze 2-3 minuty.
I gotowe! Kaszankę możesz serwować samą bądź z dodatkami. Spróbuj ją też wykorzystać jako farsz do pierogów - taka odmiana tego dania z pewnością zaskoczy domowników.