Aksamitny ser do naleśników. Przepis, z którego zawsze się udaje
Naleśniki z serem to klasyka, której trudno się oprzeć. Sprawdź, jak przygotować idealne ciasto do naleśników oraz aksamitny ser.
Naleśniki od lat cieszą się niesłabnącą popularnością w polskich domach. To uniwersalne danie, dzięki czemu można je przyrządzać zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Jednak to właśnie słodki farsz twarogowy przypomina smak dzieciństwa i budzi najpiękniejsze wspomnienia.
Owocowe kieszonki na 3 sposoby. Wyglądają jak naleśniki, smakują jak ciastka
Jak zrobić naleśniki? Przepis
- 1 szklanka mąki,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- 30 g masła.
Składniki na ser do naleśników:
- 350 g twarogu półtłustego,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 łyżka cukru,
- 2 żółtka,
- 15 g kandyzowanej skórki z cytryny lub pomarańczy.
Jak przygotować naleśniki?
- Wsyp mąkę do miski, dodaj mleko, wodę i jajka.
- Dodaj sól i odrobinę oleju, a następnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Odstaw na 15 minut.
- Rozgrzej patelnię. Smaż cienkie naleśniki z obu stron. Nie musisz dodawać oleju do smażenia, bowiem jest on już w cieście.
- Twaróg rozgnieć widelcem lub zmiel w maszynce, wymieszaj z żółtkami, cukrem wanilinowym i cukrem.
- Nałóż masę na naleśniki, zawiń w rulony lub złóż w trójkąty.
- Rozgrzej masło na patelni i obsmaż naleśniki z obu stron.
Oprócz klasycznego sera naleśniki doskonale komponują się z konfiturami i sezonowymi owocami. Dzięki nim danie nabiera świeżości i niepowtarzalnego smaku. Świetnie sprawdzają się truskawki, jagody, maliny czy inne owoce.
Poza owocami i konfiturami naleśniki można podać z różnymi polewami i dodatkami, takimi jak bita śmietana, czekolada czy syrop klonowy. Każdy z tych dodatków podkreśli smak naleśników i pozwoli na stworzenie wyjątkowego dania.
Naleśniki nie tylko na słodko
Naleśniki można też przygotować w wersji wytrawnej np. z wędzonym łososiem. Wymieszaj serek śmietankowy z drobno posiekanym koperkiem i odrobiną soku z cytryny. Dopraw to solą i pieprzem, żeby miało więcej smaku. Rozsmaruj serową mieszankę na naleśnikach, ale nie przesadzaj.
Na serku ułóż plasterki wędzonego łososia i dodaj cienko pokrojoną czerwoną cebulę. Zwiń naleśniki w rulony, krojąc je później na mniejsze kawałki. Tak przygotowane naleśniki są gotowe do podania.