Bosacka o kotletach schabowych. Wegetarianie jej nie wybaczą
Kotlet z ziemniaczkami to ulubione danie Polek i Polaków także tych, którzy na co dzień nie jedzą mięsa. Wegetariańskie "schabowe" cieszą się coraz większym powodzeniem wśród klientów także w formie gotowych dań. Ile kosztują i jak cenowo wypadają na tle mięsa? Sprawdziła to Katarzyna Bosacka.
Coraz więcej osób decyduje się nie jeść mięsa ze względów etycznych lub zdrowotnych. Dlatego rynek produktów zastępczych, czasem do złudzenia przypominających mięsne odpowiedniki poszerza się, a produkty tego typu są coraz łatwiej dostępne w zwykłych sklepach.
Ogromną popularnością cieszą się też gotowe dania, które wystarczy wrzucić do mikrofalówki i podgrzać na szybko na przykład będąc w pracy. Jednak jak udowadnia Katarzyna Bosacka, ceny produktów w obu przypadkach znacząco się różnią.
Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca
Kotlet wege to fajna sprawa, oczywiście pod warunkiem, że ma dobry skład - podkreśla dziennikarka i przypomina, że w trakcie zakupów warto sprawdzać oprócz cen jednostkowych także te za kilogram produktu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Katarzyna Bosacka w najnowszym filmiku porównuje zestawy obiadowe w klasycznym wydaniu zarówno te z mięsem jak i jego zamiennikiem. Na stół trafia typowo polski zestaw: ziemniaki puree, zasmażana kapustka i kotlet.
Nie jest to może szczyt wykwintnej gastronomii - komentuje Katarzyna Bosacka i zabiera się za tropienie podstępów cenowych jakimi producenci żywności często nabierają klientów.
Okazuje się, że ceny w przeliczeniu na kilogramy za usmażone już kotlety w obu wersjach znacząco się różnią. Zwykły klasyczny schabowy z plastiku kosztuje według wyliczeń dziennikarki 25 złotych za kilogram, natomiast kotlet roślinny zrobiony z ciecierzycy jest dwukrotnie droższy i kosztuje aż 49,99 złotych za kilogram.
Dlatego warto oprócz gramatury sprawdzać ceny za kilogram - uczula Bosacka.