Bosacka o mrożeniu. Te ciasta przetrwają nawet do trzech miesięcy

Święta, święta i po świętach. A wraz z ich końcem często zostają nam zapasy gotowego jedzenia. Gdy już podzielimy się nim z bliskimi, część ulubionych świątecznych smakołyków warto zostawić na później. O tym, co warto mrozić ze świątecznego stołu, opowiada Katarzyna Bosacka.

Katarzyna Bosacka o mrożeniu wielkanocnych ciastKatarzyna Bosacka o mrożeniu wielkanocnych ciast
Źródło zdjęć: © AKPA

Jednymi z najczęściej zostających nam po świętach potraw są ciasta. I choć przepełnieni słodkim obżarstwem z lekkim dystansem spoglądamy na kawałki babek czy mazurków, warto pamiętać, że stan cukrowego uniesienia nie potrwa długo i szybko zatęsknimy za ich smakiem.

By nie musieć pichcić i piec deserów przy kolejnej słodkiej zachciance, warto część świątecznych łakoci zamrozić, by móc po nie sięgnąć nieco później.

O tym jakie rodzaje deserów i ciast sprawdzą się przechowywane w takiej formie i są bezpieczne dla naszego zdrowia opowiada w najnowszym filmiku Katarzyna Bosacka. Znana z porad żywieniowych dziennikarka radzi, co może trafić do naszej zamrażarki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Katarzyna Bosacka: "Nie jestem dietetykiem, więc sprawdzam wszystko"

Ciasta drożdżowe, serniki z owocami czy makowce możemy spokojnie mrozić - przekonuje Bosacka. I podpowiada, że warto przed zamrożeniem pokroić ciasto na kawałki.

Dziennikarka radzi by pokrojone w porcje ciasta zawinąć szczelnie w papier lub włożyć do papierowych woreczków. A następnie włożyć do foliowej torebki strunowej przeznaczonej do przechowywania żywności.

Tak zabezpieczamy ciasto przed wysychaniem i utratą smaku i aromatu - podkreśla Katarzyna Bosacka i zapewnia, że w takiej formie kawałki ciasta mogą wytrzymać w zamrażarce nawet do trzech miesięcy.

Dziennikarka przestrzega jednak przed słodyczami, które nie nadają się do mrożenia. I wymienia trzy grupy deserów, w których ze względu na skład mogą mimo niskich temperatur mnożyć się bakterie.

Zasada główna brzmi: nigdy nie zamrażamy ciast z bitą śmietaną, z kremami jajecznymi i z galaretką - zaznacza Bosacka.
Katarzyna Bosacka o mrożeniu ciast
Katarzyna Bosacka o mrożeniu ciast © Facebook
Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?