Cała rodzina będzie prosić o przepis. Tanie świąteczne danie wg Pascala

1

Pascal Brodnicki zdradził w programie "Obgadane" swój przepis na budżetowe świąteczne danie. Pieczeń wedle jego przepisu jest tania, dość szybka i prosta w wykonaniu, nawet takim last-minute. Idealnie nadaje się dla osób, które uwielbiają dobrze zjeść, ale chcą w Boże Narodzenie zaciskać pasa. Efektowne, a mało kosztowne. Spróbujecie?

Cała rodzina będzie prosić o przepis. Tanie świąteczne danie wg Pascala
Pascal Brodnicki (AKPA, AKPA)

Dobija was inflacja? Boicie się, że rodzina nie naje się w Boże Narodzenie? Nie czekajcie, tylko skorzystajcie z przepisu Pascala Brodnickiego, który został stworzony "na poczekaniu"specjalnie dla o2.pl w programie "Obgadane". Cały wywiad możecie obejrzeć na o2.pl już o 18:00.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pieczeń wg przepisu Pascala Brodnickiego

Pieczeń wedle przepisu Pascala Brodnickiego. Składniki:

  • Pierś z indyka
  • Suszone owoce wedle uznania. Mogą to być morele i śliwki, ale też daktyle czy figi.
  • Cukier
  • Ocet
  • Sok pomarańczowy
  • Przyprawa do piernika bądź goździki i cynamon
  • Wedle uznania - ziemniaki, gotowane, w mundurkach, jak chcemy.

Pieczeń wedle przepisu Pascala Brodnickiego. Sposób przygotowania:

  • Kupujemy porządny kawałek piersi z indyka i suszone owoce - śliwki, morele, w wersji bardziej luksusowej mogą być dodatkowo figi i daktyle.
  • Po umyciu i osuszeniu kroimy go na pół.
  • Otwieramy delikatnie.
  • Do środka wkładamy wszystkie nasze owoce.
  • Związujemy sznurkiem tak, jak pieczeń.
  • Wypełnioną pierś z indyka smażymy z obu stron.
  • Następnie wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
  • Trzymamy w piekarniku ok. pół godziny. Nie za długo, ponieważ, jak podpowiada Pascal Brodnicki, mięso indycze, jeśli jest za długo pieczone, robi się twardawe.
  • W międzyczasie rozpuszczamy cukier w garnku, aby zrobić coś w rodzaju karmelu.
  • Do garnka dodajemy odrobinę octu, tak by wytworzył się "wulkan".
  • Do "wulkanu" dodajemy sok pomarańczowy, z kartonu lub świeżo wyciskany i gotujemy.
  • Do tej mieszanki dodajemy przyprawy do piernika - gotową lub goździki i cynamon.
  • Gotujemy, aby to się "redukowało", jak się mówi językiem szefów kuchni.
  • Wyciągamy pieczeń z piekarnika, czekamy trochę, by nieco ostygła.
  • Kroimy w delikatne plasterki.
  • Polewamy przygotowanym w międzyczasie sosem.
  • Można podawać z ziemniakami.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić