Cała rodzina będzie prosić o przepis. Tanie świąteczne danie wg Pascala

Pascal Brodnicki zdradził w programie "Obgadane" swój przepis na budżetowe świąteczne danie. Pieczeń wedle jego przepisu jest tania, dość szybka i prosta w wykonaniu, nawet takim last-minute. Idealnie nadaje się dla osób, które uwielbiają dobrze zjeść, ale chcą w Boże Narodzenie zaciskać pasa. Efektowne, a mało kosztowne. Spróbujecie?

Pascal BrodnickiPascal Brodnicki
Źródło zdjęć: © AKPA | AKPA

Dobija was inflacja? Boicie się, że rodzina nie naje się w Boże Narodzenie? Nie czekajcie, tylko skorzystajcie z przepisu Pascala Brodnickiego, który został stworzony "na poczekaniu"specjalnie dla o2.pl w programie "Obgadane". Cały wywiad możecie obejrzeć na o2.pl już o 18:00.

Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń wedle przepisu Pascala Brodnickiego. Składniki:

  • Pierś z indyka
  • Suszone owoce wedle uznania. Mogą to być morele i śliwki, ale też daktyle czy figi.
  • Cukier
  • Ocet
  • Sok pomarańczowy
  • Przyprawa do piernika bądź goździki i cynamon
  • Wedle uznania - ziemniaki, gotowane, w mundurkach, jak chcemy.

Pieczeń wedle przepisu Pascala Brodnickiego. Sposób przygotowania:

  • Kupujemy porządny kawałek piersi z indyka i suszone owoce - śliwki, morele, w wersji bardziej luksusowej mogą być dodatkowo figi i daktyle.
  • Po umyciu i osuszeniu kroimy go na pół.
  • Otwieramy delikatnie.
  • Do środka wkładamy wszystkie nasze owoce.
  • Związujemy sznurkiem tak, jak pieczeń.
  • Wypełnioną pierś z indyka smażymy z obu stron.
  • Następnie wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
  • Trzymamy w piekarniku ok. pół godziny. Nie za długo, ponieważ, jak podpowiada Pascal Brodnicki, mięso indycze, jeśli jest za długo pieczone, robi się twardawe.
  • W międzyczasie rozpuszczamy cukier w garnku, aby zrobić coś w rodzaju karmelu.
  • Do garnka dodajemy odrobinę octu, tak by wytworzył się "wulkan".
  • Do "wulkanu" dodajemy sok pomarańczowy, z kartonu lub świeżo wyciskany i gotujemy.
  • Do tej mieszanki dodajemy przyprawy do piernika - gotową lub goździki i cynamon.
  • Gotujemy, aby to się "redukowało", jak się mówi językiem szefów kuchni.
  • Wyciągamy pieczeń z piekarnika, czekamy trochę, by nieco ostygła.
  • Kroimy w delikatne plasterki.
  • Polewamy przygotowanym w międzyczasie sosem.
  • Można podawać z ziemniakami.
Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"