Cała rodzina będzie prosić o przepis. Tanie świąteczne danie wg Pascala

Pascal Brodnicki zdradził w programie "Obgadane" swój przepis na budżetowe świąteczne danie. Pieczeń wedle jego przepisu jest tania, dość szybka i prosta w wykonaniu, nawet takim last-minute. Idealnie nadaje się dla osób, które uwielbiają dobrze zjeść, ale chcą w Boże Narodzenie zaciskać pasa. Efektowne, a mało kosztowne. Spróbujecie?

Pascal BrodnickiPascal Brodnicki
Źródło zdjęć: © AKPA | AKPA

Dobija was inflacja? Boicie się, że rodzina nie naje się w Boże Narodzenie? Nie czekajcie, tylko skorzystajcie z przepisu Pascala Brodnickiego, który został stworzony "na poczekaniu"specjalnie dla o2.pl w programie "Obgadane". Cały wywiad możecie obejrzeć na o2.pl już o 18:00.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń wg przepisu Pascala Brodnickiego

Pieczeń wedle przepisu Pascala Brodnickiego. Składniki:

  • Pierś z indyka
  • Suszone owoce wedle uznania. Mogą to być morele i śliwki, ale też daktyle czy figi.
  • Cukier
  • Ocet
  • Sok pomarańczowy
  • Przyprawa do piernika bądź goździki i cynamon
  • Wedle uznania - ziemniaki, gotowane, w mundurkach, jak chcemy.

Pieczeń wedle przepisu Pascala Brodnickiego. Sposób przygotowania:

  • Kupujemy porządny kawałek piersi z indyka i suszone owoce - śliwki, morele, w wersji bardziej luksusowej mogą być dodatkowo figi i daktyle.
  • Po umyciu i osuszeniu kroimy go na pół.
  • Otwieramy delikatnie.
  • Do środka wkładamy wszystkie nasze owoce.
  • Związujemy sznurkiem tak, jak pieczeń.
  • Wypełnioną pierś z indyka smażymy z obu stron.
  • Następnie wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
  • Trzymamy w piekarniku ok. pół godziny. Nie za długo, ponieważ, jak podpowiada Pascal Brodnicki, mięso indycze, jeśli jest za długo pieczone, robi się twardawe.
  • W międzyczasie rozpuszczamy cukier w garnku, aby zrobić coś w rodzaju karmelu.
  • Do garnka dodajemy odrobinę octu, tak by wytworzył się "wulkan".
  • Do "wulkanu" dodajemy sok pomarańczowy, z kartonu lub świeżo wyciskany i gotujemy.
  • Do tej mieszanki dodajemy przyprawy do piernika - gotową lub goździki i cynamon.
  • Gotujemy, aby to się "redukowało", jak się mówi językiem szefów kuchni.
  • Wyciągamy pieczeń z piekarnika, czekamy trochę, by nieco ostygła.
  • Kroimy w delikatne plasterki.
  • Polewamy przygotowanym w międzyczasie sosem.
  • Można podawać z ziemniakami.
Wybrane dla Ciebie
Niedźwiedzie jeszcze nie śpią. Pokazali nagranie z popularnego szlaku
Niedźwiedzie jeszcze nie śpią. Pokazali nagranie z popularnego szlaku
Lech Wałęsa ujawnił maila i się zaczęło. Internauci podnieśli alarm
Lech Wałęsa ujawnił maila i się zaczęło. Internauci podnieśli alarm
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Daniel Huber rezygnuje z kariery. Austriacka męczyły kontuzje
Daniel Huber rezygnuje z kariery. Austriacka męczyły kontuzje
Przetrwała tu miliony lat. Teraz grozi jej wyginięcie
Przetrwała tu miliony lat. Teraz grozi jej wyginięcie
Robert Kubica powiedział, jak zapamięta sezon
Robert Kubica powiedział, jak zapamięta sezon
"Najsłynniejsze drzewo w Polsce". Nadleśnictwo ma powód do dumy
"Najsłynniejsze drzewo w Polsce". Nadleśnictwo ma powód do dumy
Niemal cała Polska na żółto. IMGW wydało alerty
Niemal cała Polska na żółto. IMGW wydało alerty
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie
Odtworzyli klimat sprzed tysięcy lat. Pomogły liście
Odtworzyli klimat sprzed tysięcy lat. Pomogły liście