Paszteciki Ewy Wachowicz. Jeden składnik budzi zdziwienie

5

Nie pierwszy raz, tradycyjna przekąska na święta, w rękach kreatywnej gwiazdy zyskuje całkiem nowy wymiar faktury i smaku. Znana restauratorka Ewa Wachowicz na swój kulinarny warsztat tym razem bierze popularne paszteciki. Z dodatkiem suszonych śliwek i na kruchym francuskim cieście smakują zupełnie inaczej.

Paszteciki Ewy Wachowicz. Jeden składnik budzi zdziwienie
Paszteciki świąteczne wg przepisu znanej restauratorki (Adobe Stock, Akpa)

Zamiast klasycznego drożdżowego ciasta - lekki i kruchy odpowiednik. Do farszu prócz grzybów i kapusty: suszone śliwki. Autorski przepis na paszteciki świetnie pasujące do parującego kubka czerwonego barszczu, na zbliżające się święta poleca Ewa Wachowicz. Grzech nie wypróbować go w tych dniach.

Paszteciki Ewa Wachowicz. Potrzebne składniki:

  • 250 g kiszonej kapusty
  • kilka suszonych śliwek
  • kilka grzybów suszonych
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • cebula
  • pół łyżeczki kminku
  • sól, pieprz
  • łyżka masła klarowanego
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko
  • czarnuszka lub kminek do posypania

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pyszne kartacze. Sprawdzony przepis na przysmak z Podlasia

Paszteciki Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania:

  • Grzyby podgotuj lub namocz na kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania. Śliwki zalej ciepłą wodą na 30 minut wcześniej. Kapustę kiszoną poszatkuj, dodaj liść laurowy, kminek i ziele angielskie i gotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody.
  • na maśle zeszklij cebulę, dodaj pocięte na drobne kawałki grzyby i śliwki. Podsmaż na ogniu do miękkości. Następnie całość połącz z kapustą w większym naczyniu i gotuj aż do odparowania wody z dodatkiem przypraw.
  • Gotowe nadzienie można przepuścić przez maszynkę do mięsa, jeżeli ktoś lubi.
  • Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na większe kwadraty. Na środek, jak do pierogów nakładaj farsz. Paszteciki zwijaj w kopertę. Gotowe posmaruj białkiem z jaja.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez kwadrans, aż ciasto zarumieni się z wierzchu. Podawaj z gorącym barszczem czerwonym.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić