Paszteciki Ewy Wachowicz. Jeden składnik budzi zdziwienie

Nie pierwszy raz, tradycyjna przekąska na święta, w rękach kreatywnej gwiazdy zyskuje całkiem nowy wymiar faktury i smaku. Znana restauratorka Ewa Wachowicz na swój kulinarny warsztat tym razem bierze popularne paszteciki. Z dodatkiem suszonych śliwek i na kruchym francuskim cieście smakują zupełnie inaczej.

Paszteciki świąteczne wg przepisu znanej restauratorkiPaszteciki świąteczne wg przepisu znanej restauratorki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Akpa

Zamiast klasycznego drożdżowego ciasta - lekki i kruchy odpowiednik. Do farszu prócz grzybów i kapusty: suszone śliwki. Autorski przepis na paszteciki świetnie pasujące do parującego kubka czerwonego barszczu, na zbliżające się święta poleca Ewa Wachowicz. Grzech nie wypróbować go w tych dniach.

Paszteciki Ewa Wachowicz. Potrzebne składniki:

  • 250 g kiszonej kapusty
  • kilka suszonych śliwek
  • kilka grzybów suszonych
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • cebula
  • pół łyżeczki kminku
  • sól, pieprz
  • łyżka masła klarowanego
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko
  • czarnuszka lub kminek do posypania

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne kartacze. Sprawdzony przepis na przysmak z Podlasia

Paszteciki Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania:

  • Grzyby podgotuj lub namocz na kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania. Śliwki zalej ciepłą wodą na 30 minut wcześniej. Kapustę kiszoną poszatkuj, dodaj liść laurowy, kminek i ziele angielskie i gotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody.
  • na maśle zeszklij cebulę, dodaj pocięte na drobne kawałki grzyby i śliwki. Podsmaż na ogniu do miękkości. Następnie całość połącz z kapustą w większym naczyniu i gotuj aż do odparowania wody z dodatkiem przypraw.
  • Gotowe nadzienie można przepuścić przez maszynkę do mięsa, jeżeli ktoś lubi.
  • Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na większe kwadraty. Na środek, jak do pierogów nakładaj farsz. Paszteciki zwijaj w kopertę. Gotowe posmaruj białkiem z jaja.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez kwadrans, aż ciasto zarumieni się z wierzchu. Podawaj z gorącym barszczem czerwonym.
Wybrane dla Ciebie
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków