Paszteciki Ewy Wachowicz. Jeden składnik budzi zdziwienie

Nie pierwszy raz, tradycyjna przekąska na święta, w rękach kreatywnej gwiazdy zyskuje całkiem nowy wymiar faktury i smaku. Znana restauratorka Ewa Wachowicz na swój kulinarny warsztat tym razem bierze popularne paszteciki. Z dodatkiem suszonych śliwek i na kruchym francuskim cieście smakują zupełnie inaczej.

Paszteciki świąteczne wg przepisu znanej restauratorkiPaszteciki świąteczne wg przepisu znanej restauratorki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Akpa

Zamiast klasycznego drożdżowego ciasta - lekki i kruchy odpowiednik. Do farszu prócz grzybów i kapusty: suszone śliwki. Autorski przepis na paszteciki świetnie pasujące do parującego kubka czerwonego barszczu, na zbliżające się święta poleca Ewa Wachowicz. Grzech nie wypróbować go w tych dniach.

Paszteciki Ewa Wachowicz. Potrzebne składniki:

  • 250 g kiszonej kapusty
  • kilka suszonych śliwek
  • kilka grzybów suszonych
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • cebula
  • pół łyżeczki kminku
  • sól, pieprz
  • łyżka masła klarowanego
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko
  • czarnuszka lub kminek do posypania

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne kartacze. Sprawdzony przepis na przysmak z Podlasia

Paszteciki Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania:

  • Grzyby podgotuj lub namocz na kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania. Śliwki zalej ciepłą wodą na 30 minut wcześniej. Kapustę kiszoną poszatkuj, dodaj liść laurowy, kminek i ziele angielskie i gotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody.
  • na maśle zeszklij cebulę, dodaj pocięte na drobne kawałki grzyby i śliwki. Podsmaż na ogniu do miękkości. Następnie całość połącz z kapustą w większym naczyniu i gotuj aż do odparowania wody z dodatkiem przypraw.
  • Gotowe nadzienie można przepuścić przez maszynkę do mięsa, jeżeli ktoś lubi.
  • Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na większe kwadraty. Na środek, jak do pierogów nakładaj farsz. Paszteciki zwijaj w kopertę. Gotowe posmaruj białkiem z jaja.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez kwadrans, aż ciasto zarumieni się z wierzchu. Podawaj z gorącym barszczem czerwonym.
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 27.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 27.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Morze w Walii wyrzuciło je na brzeg. Jest ich ponad 400
Morze w Walii wyrzuciło je na brzeg. Jest ich ponad 400
Polacy usłyszeli wołanie o pomoc w Tatrach. Węgier utknął na skale
Polacy usłyszeli wołanie o pomoc w Tatrach. Węgier utknął na skale
Włochy. Turyści dręczą rzadką fokę. Ekspert alarmuje
Włochy. Turyści dręczą rzadką fokę. Ekspert alarmuje
Opuścił ośrodek dla seniorów. Szukało go 60 osób
Opuścił ośrodek dla seniorów. Szukało go 60 osób
Sztorm uderzył w Szwecję. Jedna ofiara śmiertelna i wiele zniszczeń
Sztorm uderzył w Szwecję. Jedna ofiara śmiertelna i wiele zniszczeń
"To cud, że ten pies żyje". Dramatyczna akcja ratunkowa na Wiśle
"To cud, że ten pies żyje". Dramatyczna akcja ratunkowa na Wiśle
Strażak zmarł w drodze na akcję. "90 minut walki"
Strażak zmarł w drodze na akcję. "90 minut walki"
Silne trzęsienie ziemi na Tajwanie. Trwa szacowanie strat
Silne trzęsienie ziemi na Tajwanie. Trwa szacowanie strat
W środku dnia podeszły pod domy. Niezwykłe nagranie
W środku dnia podeszły pod domy. Niezwykłe nagranie
Radiowóz zderzył się z osobówką w Kielcach. Policjant trafił do szpitala
Radiowóz zderzył się z osobówką w Kielcach. Policjant trafił do szpitala
Cyberatak sparaliżował Kuaishou. Boty zalały transmisje w Chinach
Cyberatak sparaliżował Kuaishou. Boty zalały transmisje w Chinach