Pieczarki w panierce. Tani fast food bez grama mięsa

5

Pieczarki w panierce to doskonały pomysł na piwna przekąskę lub uzupełnienie wegetariańskiego obiadu. Z dodatkiem sosów i frytek z powodzeniem zastąpią fast foodowe danie tym, którzy rezygnując z mięsa, wciąż pozostają rządni niezdrowych zachcianek.

Pieczarki w panierce. Tani fast food bez grama mięsa
Pieczarki obgotuj, a potem obtocz w panierce (pexels, Karolina Grabowska)

Panierowane pieczarki to bardzo prosty do przygotowania, a jednocześnie wielofunkcyjny dodatek. Przyrządzimy je banalnie łatwo, ale warto trzymać się kilku wskazówek, by danie z tych popularnych grzybów zyskało dodatkowy walor smakowy. Nim przystąpimy do obtaczania grzybów w kolejnych warstwach nadających im chrupkość podczas smażenia, pamiętajmy, by je obgotować.

Panierowane pieczarki. Potrzebne składniki:

  • 400-500 g pieczarek
  • 1 łyżeczka oregano, tymianku lub majeranku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • 2-3 jaja, zależnie od wielkości i liczby grzybów
  • olej rzepakowy do smażenia

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sałatka z surimi, makaronem i żółtym serem. Prosta i pyszna przystawka na imprezę ze znajomymi

Panierowane pieczarki. Sposób przygotowania:

  • Zanim przystąpimy do smażenia pieczarek, umyte i obrane obgotujmy w bulionie lub w wodzie z dodatkiem soli. Zmiękczone grzyby zyskają w ten sposób na soczystości.
  • Ugotowane wysuszmy z nadmiaru wody i natrzyjmy ulubionymi przyprawami. Warto skorzystać z tych, które zazwyczaj stosujemy do smażonych mięs, w ten sposób pieczarki w cieście zyskają aromat i pożądany smak także w wersji wegetariańskiej.
  • Następnie obtocz grzyby kolejno w mące pszennej, jajku i bułce tartej.
  • W głębokim rondlu rozgrzej olej rzepakowy lub masło klarowane. (Jeżeli chcesz by tłuszcz nie pryskał z patelni, warto do oleju dodać odrobinę zwykłego masła). Wrzucaj obtoczone w dodatkach pieczarki na rozgrzany tłuszcz, tak by równomiernie zezłociły się z każdej strony.
  • Gotowe odsącz z nadmiaru tłuszczu, podawaj z ulubionymi dodatkami.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić