Karp na Wigilię. Dodaj to, a już nigdy nie przyrządzisz go inaczej

37

Karp - bez tej ryby wielu z nas nie wyobraża sobie wigilijnego stołu. Jednak nie jest łatwo go doprawić w ten sposób, by miał wyrazisty smak. Żeby to zmienić wystarczy...sięgnąć po składnik do spaghetti!

Karp na Wigilię. Dodaj to, a już nigdy nie przyrządzisz go inaczej
Karp na Wigilię. Dodaj to, a już nigdy nie przyrządzisz go inaczej (Adobe Stock, Zbigniew Lewczak)

Bez ości, bez mułowatego posmaku - takich karpi na wigilię poszukuje każdy z nas. Rybę przed przyrządzeniem trzeba odpowiednio namoczyć, dzięki czemu będzie dobrze smakować. Dlatego też przyrządzanie karpia powinniśmy zacząć z odpowiednim wyprzedzeniem.

Im mniej przypraw tym...gorzej

Zwyczajowo przyjęło się, aby karpia doprawiać odrobinę i nie przesadzać z ilością panierki, jaką go przykrywamy. Do doprawiania przepisy najczęściej sugerują po prostu pieprz i sól. Panierka składa się z jajka i bułki tartej, a na talerzu możemy doprawić danie odrobiną soku z cytryny. A może by tak dodać... ziół?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami

Idealny karp na wigilię - składniki:

  • karp podzielony na dzwonka
  • cytryna podzielona na ćwiartki
  • bułka tarta pszenna lub bezglutenowa do obtaczania
  • jajko
  • sól i pieprz do posypania
  • tymianek, majeranek, oregano i bazylia do smaku
  • opcjonalnie: olej lub masło do smażenia

Idealny karp na wigilię - sposób przyrządzenia:

  • Dzwonka karpia solimy i pieprzymy
  • Bułkę tartą łączymy z majerankiem, tymiankiem, oregano i bazylią
  • W głębszym talerzu rozbijamy jajko
  • Każde dzwonko karpia moczymy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z przyprawami
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju lub masła, a następnie karpia w bułce wykładamy na patelnię
  • Rybę smażymy po 5-7 minut po obu stronach (aż karp będzie zarumieniony) a następnie obsmażamy boki przez 2-3 minuty i wykładamy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym

i gotowe! Tak przygotowanego karpia serwujemy z ćwiartką cytryny, aby zebrani przy stole mogli pokropić dzwonka jej sokiem. Jeśli chcecie przygotować karpia nieco bardziej dietetycznie - zamiast smażenia postawcie na pieczenie. Wówczas nagrzewacie piekarnik do 180 stopni i wstawiacie rybę w naczyniu żaroodpornym na pół godziny.

Co zrobić, żeby karp nie miał posmaku mułu? Idealnym sposobem na to jest mleko! Wieczór wcześniej umieść dzwonka ryby w miseczce z mlekiem i wstaw do lodówki. Karp przyrządzony po takiej zalewie nie będzie miał ani odrobiny posmaku mułu!

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić