aktualizacja 

Chleb bez użycia piekarnika. Doskonały i chrupiący

69

Pyszny domowy chleb bez piekarnika? To możliwe. Sprawdź jak zrobić jak szybko zrobić doskonałe pieczywo, tylko przy użyciu patelni.

Chleb bez użycia piekarnika. Doskonały i chrupiący
Chleb bez pieczenia. (Getty Images)

Chcesz przygotować chleb, ale nie masz piekarnika? Nic takiego. Świeże i pyszne pieczywo przygotujesz także bez jego użycia. Wystarczy... patelnia. Taki chleb jest miękki w środku i chrupiący na zewnątrz. Niczym nie różni się od klasycznego.

Chleb bez pieczenia: Potrzebne składniki:


  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 6 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • olej
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku

Chleb z bez pieczenia. Sposób wykonania:


  • do miski wlej ciepłą wodę. Wkrusz do środka drożdże, dodaj cukier i wymieszaj
  • rozczyn odstaw na kilkanaście minut
  • do miski z rozczynem przesiej mąkę i dosyp sól. Jeśli używasz kminku, także go dosyp i zacznij ugniatać ciasto
  • kiedy masa będzie jednolita przełóż ją na blat lekko zwilżony olejem
  • zagnieć ciasto do momentu aż będzie samo odchodziło od ręki
  • następnie przykryj je ściereczką i odstaw na około godzinę
  • kiedy ciasto wyrośnie, ponownie je lekko wyrób i przełóż na natłuszczoną patelnię
  • przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na pół godziny.
  • ciasto przykryj pokrywką naczynia żaroodpornego i przestaw na kuchenkę
  • włącz palnik na minimalną moc i podgrzewaj, aż ciasto zrumieni się od strony grzania
  • następnie delikatnie je przekręć i dosmaż z drugiej strony
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić