Chłodnik z pomidorów. Najlepszy pomysł na letni obiad
Nie ma lepszego pomysłu na obiad w upalny letni dzień niż chłodnik. Jest lekki, orzeźwiający, a jednocześnie pożywny. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że chłodnik nie musi oznaczać tradycyjnej zupy z botwinki. Spróbujcie tego pysznego i zdrowego chłodnika z pomidorów!
Źródło zdjęć: © Getty Images
Kiedy za oknem ekstremalne upały, chłodnik z pomidorów będzie idealnym pomysłem na obiad. Można go przygotować na wiele różnych sposobów. My proponujemy wersję z pyszną warzywną salsą. Palce lizać!
Przepis na chłodnik z pomidorów. Potrzebne składniki:
- 1,5 kg pomidorów, mięsistych i dojrzałych
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1 czerwona cebula
- 2 ogórki gruntowe
- Papryczka chilli
- Ząbek czosnku
- Ulubione zioła - bazylia, szczypiorek lub koperek
- 1 limonka
- 1 cytryna
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki cukru, najlepiej brązowego
- 2 łyżki oliwy
- Szklanka wody
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie - 2 łyżeczki sosu Worcestershire dla wzmocnienia smaku, może być też sos sojowy lub ocet balsamiczny
Czytaj także: Przepis idealny na upał. Chłodnik ze szpinakiem
Przepis na chłodnik z pomidorów. Sposób przygotowania:
- Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Wytnij szypułki i pokrój w drobną kostkę.
- 1/3 pomidorów odłóż do miski, resztę zblenduj na gładką masę.
- Ogórka obierz i pokrój w kostkę. W kostkę pokrój także resztę warzyw - papryki, cebulę i chilli.
- Warzywa dodaj po pokrojonych pomidorów. Dodaj drobno posiekane zioła. Wymieszaj i odłóż 1 szklankę warzyw do dekoracji.
- Do zmiksowanych pomidorów dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i cytryny, wodę, ocet, cukier, wodę, sos worcestershire/sos sojowy, oliwę, sól i pieprz. Wymieszaj, dosmakuj i przelej do pokrojonych warzyw.
- Schłodź w lodówce przez minimum godzinę.
Czytaj także: Przepis na surówkę Colesław. Lepsza niż w KFC
Zupę podawaj udekorowaną pokrojonymi warzywami i skropioną oliwą. Idealnie pasują do niej grzanki z bagietki i pokrojone w plastry awokado. Smacznego!
Jak uniknąc zatruć pokarmowych w upał? Ekspert wyjaśnia
Źródło artykułu: o2pl