Angelika Karpińska| 

Przepis na surówkę Colesław. Lepsza niż w KFC

39

Colesław to jedna z najpopularniejszych surówek obiadowych na świecie. Można ją dostać w wielu restauracjach, ale najlepiej smakuje, gdy przyrządzimy ją samodzielnie w domu. Poniżej publikujemy przepis na surówkę colesław, która będzie lepsza niż w KFC.

Przepis na surówkę Colesław. Lepsza niż w KFC
Przepis na surówkę colesław (Flickr)

Colesław to idealna surówka do obiadu. Jej podstawowym składnikiem jest biała kapusta, a w zależności od kraju i upodobań dodawane są do niej rozmaite dodatki. Przygotowanie surówki colesław jest proste i szybkie.

Przepis na surówkę colesław. Potrzebne składniki

  • pół główki świeżej, białej kapusty (ok. 1 kg)
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 5 łyżek majonezu
  • 4 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól i pieprz do smaku

Czytaj także: Co jeść w upały? Warto znać te przepisy!

Przepis na surówkę colesław. Sposób przygotowania:

  • Oderwij z kapusty brzydkie, zewnętrzne liście;
  • Resztę drobno poszatkuj;
  • Obierz cebulę i marchewki;
  • Marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a cebulę drobno posiekaj;
  • Kapustę, marchewki i cebulę przełóż do miski;
  • W drugiej, mniejszej misce wymieszaj pozostałe składniki do uzyskania jednolitej konsystencji;
  • Dokładnie wymieszaj warzywa z przygotowanym sosem;
  • Wstaw do lodówki na 2 godziny i podawaj surówkę schłodzoną.

Zobacz także: Niezwykła karpatka. Sprawdzony przepis na truskawkowe ciasto

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić