Przepis idealny na upał. Chłodnik ze szpinakiem
Do Polski zawitała fala upałów, przez co wiele osób nie ma ochoty na tradycyjny ciepły posiłek. Rozwiązaniem jest chłodnik, który jest idealnym daniem, gdy na dworze jest ponad 30 stopni.
Źródło zdjęć: © Pixabay
Tradycyjny chłodnik jest robiony z botwiny, jogurtu i warzyw takich jak ogórki czy rzodkiewka. Warto spróbować innych odmian, które są równie pyszne i równie dobrze chłodzą w upały.
Chłodnik ze szpinakiem. Potrzebne składniki:
- 400g jogurtu naturalnego
- 400g kefiru
- 300g świeżego szpinaku
- 2 szklanki bulionu
- 2 ogórki
- sól, pieprz
- koperek
Chłodnik ze szpinakiem. Sposób przygotowania:
- umyty szpinak podduś na patelni przez około 2 minuty
- do miski wlej kefir, jogurt i bulion i dokładnie wymieszaj
- dodaj szpinak sól i pieprz
- chłodnik możesz także zblendować lub zostawić ze szpinakiem w całości
- ogórki pokrój w drobną kostkę i dodaj do chłodnika
- koperek posiekaj i dodaj do środka
- chłodnik odstaw do lodówki na minimum 2 godziny
- podawaj z jajkiem
Czytaj też: Przepis na Cosmopolitan. Kultowy drink z "Seksu w wielkim mieście"
Gotowe, smacznego! Jeśli spodobał ci się ten przepis, to koniecznie spróbuj także pumpkin spice latte oraz domowej quiche.
Niezawodny przepis na ciasto bez pieczenia. Idealny deser na letnie upały
Źródło artykułu: o2pl