Sernik na Wielkanoc. Jeden składnik zmieni wszystko

0

Trudno o bardziej trafione połączenie niż puszysta serowa masa i słodki mocny smak likieru z jajek. Sernik wiedeński z dodatkiem ajerkoniaku to doskonała wariacja tradycyjnego deseru, którą zaskoczymy gości przy wielkanocnym stole.

Sernik na Wielkanoc. Jeden składnik zmieni wszystko
sernik z dodatkiem jajecznego likieru (Adobe Stock)

Sernik niewątpliwie uchodzi za jeden z najbardziej uniwersalnych i lubianych ciast na świecie. Dlatego też, ten pyszny deser doczekał się już przynajmniej kilkunastu wariacji.

Mimo to, cukiernicy wciąż eksperymentują, wykorzystując tradycyjne przepisy na sernik. Tym razem do masy postanowili dodać ajerkoniaku. Wiedeński sernik z likierem okazał się strzałem w 10, po który warto sięgnąć przy okazji zbliżających się świąt.

Sernik z ajerkoniakiem. Potrzebne składniki:

  • 1 kg tłustego twarogu
  • 100 ml likieru z jajek
  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • torebka cukru wanilinowego
  • pół szklanki mąki
  • szczypta soli

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przepis na szybki i prosty sernik z czterech składników

Sernik z ajerkoniakiem. Sposób przygotowania:

  • Zmiel twaróg by osiągnąć możliwie jednolita masę. Dodaj do niego likier.
  • Oddziel żółtka od białek. Białka z dodatkiem cukru wanilinowego ubij na sztywno.
  • Do żółtek dodaj pół szklanki cukru, ubij jak kogel-mogel.
  • Połącz żółtka z serem. Dodaj mąkę i sól. Na końcu dodaj pianę z białek.
  • Tortownicę wysmaruj tłuszczem i posyp cukrem. Wlej do niej ciasto.
  • Rozgrzej piekarnik do 140 stopni z termoobiegiem lub wyższej jeżeli nie posiadasz tej funkcji.
  • Piecz sernik przez około godzinę lub dłużej, aż od góry nie zbrązowieje.
  • Podawaj gdy wystygnie posypany cukrem pudrem lub polany dla smaku likierem jajecznym.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić