Deser rodem z PRL. Pyszne orzeszki z patelni

72

Pamiętacie ten słynny deser z czasów PRL? Obecnie są często napełniane przeróżnymi masami, i zapominamy o tym, jak wyglądały kiedyś. Dotarliśmy do przepisu na tradycyjne PRL-owskie orzeszki z patelni.

Deser rodem z PRL. Pyszne orzeszki z patelni
PRL’owskie orzeszki z patelni. (Instagram)

Przepis na orzeszki nie jest aż tak skomplikowany, jak mogłoby się wydawać. Ciastka często pieczemy przecież w okresie świąt Bożego Narodzenia. Orzeszki to jednak deser, którym chcemy cieszyć się także bez okazji, nie tylko od święta. Zróbcie je na weekend lub rodzinną imprezę.

Orzeszki z patelni. Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 rozpuszczone masło (200 g)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • specjalna patelnia lub maszyna do orzeszków (można kupić na allegro)

Do masy:

  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki wody (125 ml)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2,5 szklanki mleka w proszku

Orzeszki z patelni. Wykonanie:

Orzeszki:

  • Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.
  • Z ciasta formujemy kuleczki - mniej więcej 1 cm średnicy.
  • Patelnię silnie rozgrzewamy, pierwszy raz smarujemy dołeczki pędzelkiem niewielką ilością oleju.
  • Do gorącej patelni, w miejsca dołeczków, wrzucamy kuleczki.
  • Zamykamy i około 30 sek. trzymamy. Gdy się zarumienią, należy je wyjąć.
  • Powinny powstać równe połówki łupinek. Łupinki nienapełnione można przechowywać w woreczku przez dłuższy czas.

Masa:

  • Wszystkie składniki, oprócz mleka w proszku, należy zagotować.
  • Wystudzoną masę mieszamy łyżką z 2 i ½ szklanki mleka w proszku (nie może być granulowane!).
  • Czekamy chwilę, aż masa lekko stężeje.
  • Połówki orzeszków napełniamy masą i składamy.
Autor: BA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić