Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
BA
|

Deser rodem z PRL. Pyszne orzeszki z patelni

30
Podziel się

Pamiętacie ten słynny deser z czasów PRL? Obecnie są często napełniane przeróżnymi masami, i zapominamy o tym, jak wyglądały kiedyś. Dotarliśmy do przepisu na tradycyjne PRL-owskie orzeszki z patelni.

Deser rodem z PRL. Pyszne orzeszki z patelni
PRL’owskie orzeszki z patelni. (Instagram)
bEUDqXAR

Przepis na orzeszki nie jest aż tak skomplikowany, jak mogłoby się wydawać. Ciastka często pieczemy przecież w okresie świąt Bożego Narodzenia. Orzeszki to jednak deser, którym chcemy cieszyć się także bez okazji, nie tylko od święta. Zróbcie je na weekend lub rodzinną imprezę.

Orzeszki z patelni. Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 rozpuszczone masło (200 g)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • specjalna patelnia lub maszyna do orzeszków (można kupić na allegro)

Do masy:

  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki wody (125 ml)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2,5 szklanki mleka w proszku
bEUDqXAT

Orzeszki z patelni. Wykonanie:

Orzeszki:

  • Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.
  • Z ciasta formujemy kuleczki - mniej więcej 1 cm średnicy.
  • Patelnię silnie rozgrzewamy, pierwszy raz smarujemy dołeczki pędzelkiem niewielką ilością oleju.
  • Do gorącej patelni, w miejsca dołeczków, wrzucamy kuleczki.
  • Zamykamy i około 30 sek. trzymamy. Gdy się zarumienią, należy je wyjąć.
  • Powinny powstać równe połówki łupinek. Łupinki nienapełnione można przechowywać w woreczku przez dłuższy czas.
bEUDqXAZ

Masa:

  • Wszystkie składniki, oprócz mleka w proszku, należy zagotować.
  • Wystudzoną masę mieszamy łyżką z 2 i ½ szklanki mleka w proszku (nie może być granulowane!).
  • Czekamy chwilę, aż masa lekko stężeje.
  • Połówki orzeszków napełniamy masą i składamy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEUDqXBu
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(30)
BARBARINA
5 miesięcy temu
Witam.Nie jestem jeszcze taka stara ale kiedyś,kiedyś ciocia robiła je na specjalnej patelni,a ja teraz znalazłam na strychu 50 foremek(połówek). Spróbuję.
Gddrf
7 miesięcy temu
Bardzo pracochłonne ciasteczka. Dużo pracy to kosztuje.
Eliot68
7 miesięcy temu
Super komentarz
bEUDqXBv
Komuna
7 miesięcy temu
Ja mam 38 lat i doskonale pamiętam te ciasteczka. Przeżyłem komune. Pamiętam jak stałem w kolejce z kartką po mięso, ocet, chleb. Raz nawet spod lady kupiłem litr benzyny. To były czasy. Wszystko było, na wszystko starczało. Każdy miał tyle samo, samochód, mieszkanie,praca była. Oj stare dobre czasy. Komuno wróć. Dlatego z nadzieją głosuje na pisDzielcow
Nina
7 miesięcy temu
Nie znam takiego deseru. PRL pamiętam.
Sara Człowiek...
7 miesięcy temu
Kurde, sorry, to się piekło w tej formie chyba, nie w piekarniku.
Sara Człowiek...
7 miesięcy temu
Moja mama to robiła jak byłam mała :( Doskonale pamiętam. To się robiło w takich ciężkich, masywnych żeliwnych formach i wkładało do piekarnika.
Urb
7 miesięcy temu
Taką patelnię żeliwną z dołeczkami dostałam w latach 90 od handlujących zza wschodniej granicy i też rączka odłamała się. Orzeszki robiłam z masami orzechową, kokosową w smaku podobną do rafaello, itp.
pyszotka
7 miesięcy temu
Również mam inne które poprostu sama wymyślam i robię.😚
pyszotka
7 miesięcy temu
No nie wiem,te są dobre,ale ja mam swój własny przepis,który również jest przepyszny😚
dziadziuś
7 miesięcy temu
Powiedz mi skarbie w jakim rejonie te orzeszki były popularne. Bo ja tego u nikogo nigdy kochanie nie jadłem. Albo powiedz nam jakiego jesteś pochodzenia i wszystko się wyjaśni.
Ewlin53
7 miesięcy temu
Pyszne,robiła je moja bratowa i jej siostra,polecam bo warte zachodu
Ech
7 miesięcy temu
Jestem stara, ale nie pamiętam tego deseru. Ani w domu ani w sklepach
bEUDqXBn
Ona:)
7 miesięcy temu
Kochani pamiętajcie to, że ktoś czegoś nie widział to nie znaczy , że nie istniało.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić