Do tego majonezu nie dodaje się jajek. Jest przepyszny
Masz już dość stania przy sklepowych półkach i decydowania, który majonez kupić? I te odwieczne wojny - "Dekoracyjny" czy "Kielecki". O zgrozo! Ale teraz usiądź spokojnie. Mamy dla Ciebie przepis, który raz na zawsze rozwiąże twoje problemy. Domowy majonez bez jajek jest przepyszny i szybki w przygotowaniu!
Majonezów w sklepach jest od groma i ciut ciut. Co drugi to lepszy i co trzeci to tańszy. Jeśli jednak masz już ich dość, mamy dla ciebie rozwiązanie.
Przepis na domowy majonez jest banalnie prosty i szybki. W dodatku do jego przygotowania nie potrzebujesz jajek, więc jest całkowicie wegański. To doskonała opcja dla osób, które mają uczulenie na nabiał.
W dodatku jego smak jest nieziemski. Nie od dziś wiadomo, że to co domowe, smakuje najlepiej. Palce lizać!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Banalny przepis na zupę ziemniaczaną. Zrobi ją także amator
Domowy majonez. Składniki
- 200 ml oleju rzepakowego
- 100 ml mleka 3,2 %
- łyżka musztardy sarepskiej
- 5 kropli soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Domowy majonez. Sposób przygotowania
- Do wysokiego wąskiego naczynia wlej mleko i olej.
- Składniki miksuj blenderem ręcznym do momentu, aż masa zacznie gęstnieć.
- Następnie dodaj musztardę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Ponownie uruchom blender.
- Zmiksuj składniki do połączenia.
- Domowy majonez bez jajek jest gotowy do jedzenia!
Koniec roboty. Smacznego!