Dodaj ten składnik, a jajecznica cię zachwyci. Będzie idealnie puszysta

5

Większość z nas na co dzień wybiera szybkie do przyrządzenia śniadania. Oprócz owsianki, na talerzach króluje jajecznica. I chociaż sama potrawa jest bardzo prosta w przyrządzeniu, okazuje się, że nie musimy przy tym rezygnować z nadania jej wyjątkowego smaku. Wystarczy w trakcie przygotowania dodać jeden składnik.

Dodaj ten składnik, a jajecznica cię zachwyci. Będzie idealnie puszysta
Dodaj ten składnik, a jajecznica zawsze wyjdzie puszysta jak nigdy dotąd (Pixabay, MAKY_OREL)

Jajecznica ma wielu fanów. Najczęściej dzielą się oni na tych, którzy lubią ją jeść lekko ściętą lub mocno ściętą. Bywają też "jajeczni puryści", którzy w swoich śniadaniach nie tolerują żadnych dodatków. Jeśli zaś lubimy mieszać różne dodatki - jajecznica jest do tego idealna. Możemy przyrządzić ją na boczku, z dodatkiem szczypiorku, szynki, pieczarek, a nawet...sera feta. Bez względu na to, jaką jajecznicę preferujemy, każdemu zależy na tym, by była ona puszysta. Pomóc nam w tym może... majonez!

Składniki na idealnie puszystą jajecznicę

  • 35g masła
  • 3 jajka
  • pomidory koktajlowe
  • 1,5 łyżeczki majonezu
  • sól
  • szczypiorek

Idealnie puszysta jajecznica. Sposób przyrządzenia

  • Na patelni rozgrzewamy kawałek masła i układamy gałązkę pomidorów. Podsmażamy je około 3-5 minut, obracając co jakiś czas.
  • W osobnej misce rozbijamy trzy jajka i mieszamy je widelcem.
  • Gdy pomidory będą gotowe, zmniejszamy ogień pod patelnią i wlewamy do niej jajka.
  • Dodajemy ok 30 g masła i zaczynamy mieszać jajecznicę. Mieszamy co chwilę, a gdy jest już prawie ścięta, dodajemy czubatą łyżeczkę majonezu. Chwilę jeszcze mieszamy, po czym wyłączamy grzanie.
  • Dodajemy trochę szczypiorku oraz soli. Mieszamy do połączenia składników i przekładamy na talerz.
  • Posypujemy szczypiorkiem, wedle uznania.

I gotowe. Smacznego!

Dodatek majonezu właśnie tego składniki sprawi, że jajecznica będzie miała kremową konsystencję. Niektórzy radzą, żeby majonez dodać na samym początku - do jajek, które mieszamy w misce. Inni zamiast majonezu używają śmietany lub nawet serka topionego. Jednak bez wątpienia to właśnie majonez jest najbardziej puszysty z tych składników.

Zobacz także: Smacznego! Przepis na szakszukę z bakłażanem i cukinią
Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić