Dodaj ten składnik, a jajecznica cię zachwyci. Będzie idealnie puszysta

Większość z nas na co dzień wybiera szybkie do przyrządzenia śniadania. Oprócz owsianki, na talerzach króluje jajecznica. I chociaż sama potrawa jest bardzo prosta w przyrządzeniu, okazuje się, że nie musimy przy tym rezygnować z nadania jej wyjątkowego smaku. Wystarczy w trakcie przygotowania dodać jeden składnik.

Dodaj ten składnik, a jajecznica zawsze wyjdzie puszystaDodaj ten składnik, a jajecznica zawsze wyjdzie puszysta jak nigdy dotąd
Źródło zdjęć: © Pixabay | MAKY_OREL

Jajecznica ma wielu fanów. Najczęściej dzielą się oni na tych, którzy lubią ją jeść lekko ściętą lub mocno ściętą. Bywają też "jajeczni puryści", którzy w swoich śniadaniach nie tolerują żadnych dodatków. Jeśli zaś lubimy mieszać różne dodatki - jajecznica jest do tego idealna. Możemy przyrządzić ją na boczku, z dodatkiem szczypiorku, szynki, pieczarek, a nawet...sera feta. Bez względu na to, jaką jajecznicę preferujemy, każdemu zależy na tym, by była ona puszysta. Pomóc nam w tym może... majonez!

Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca

Składniki na idealnie puszystą jajecznicę

  • 35g masła
  • 3 jajka
  • pomidory koktajlowe
  • 1,5 łyżeczki majonezu
  • sól
  • szczypiorek

Idealnie puszysta jajecznica. Sposób przyrządzenia

  • Na patelni rozgrzewamy kawałek masła i układamy gałązkę pomidorów. Podsmażamy je około 3-5 minut, obracając co jakiś czas.
  • W osobnej misce rozbijamy trzy jajka i mieszamy je widelcem.
  • Gdy pomidory będą gotowe, zmniejszamy ogień pod patelnią i wlewamy do niej jajka.
  • Dodajemy ok 30 g masła i zaczynamy mieszać jajecznicę. Mieszamy co chwilę, a gdy jest już prawie ścięta, dodajemy czubatą łyżeczkę majonezu. Chwilę jeszcze mieszamy, po czym wyłączamy grzanie.
  • Dodajemy trochę szczypiorku oraz soli. Mieszamy do połączenia składników i przekładamy na talerz.
  • Posypujemy szczypiorkiem, wedle uznania.

I gotowe. Smacznego!

Dodatek majonezu właśnie tego składniki sprawi, że jajecznica będzie miała kremową konsystencję. Niektórzy radzą, żeby majonez dodać na samym początku - do jajek, które mieszamy w misce. Inni zamiast majonezu używają śmietany lub nawet serka topionego. Jednak bez wątpienia to właśnie majonez jest najbardziej puszysty z tych składników.

Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"