Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Dodaj ten składnik, a jajecznica cię zachwyci. Będzie idealnie puszysta

5

Większość z nas na co dzień wybiera szybkie do przyrządzenia śniadania. Oprócz owsianki, na talerzach króluje jajecznica. I chociaż sama potrawa jest bardzo prosta w przyrządzeniu, okazuje się, że nie musimy przy tym rezygnować z nadania jej wyjątkowego smaku. Wystarczy w trakcie przygotowania dodać jeden składnik.

Dodaj ten składnik, a jajecznica cię zachwyci. Będzie idealnie puszysta
Dodaj ten składnik, a jajecznica zawsze wyjdzie puszysta jak nigdy dotąd (Pixabay, MAKY_OREL)

Jajecznica ma wielu fanów. Najczęściej dzielą się oni na tych, którzy lubią ją jeść lekko ściętą lub mocno ściętą. Bywają też "jajeczni puryści", którzy w swoich śniadaniach nie tolerują żadnych dodatków. Jeśli zaś lubimy mieszać różne dodatki - jajecznica jest do tego idealna. Możemy przyrządzić ją na boczku, z dodatkiem szczypiorku, szynki, pieczarek, a nawet...sera feta. Bez względu na to, jaką jajecznicę preferujemy, każdemu zależy na tym, by była ona puszysta. Pomóc nam w tym może... majonez!

Składniki na idealnie puszystą jajecznicę

  • 35g masła
  • 3 jajka
  • pomidory koktajlowe
  • 1,5 łyżeczki majonezu
  • sól
  • szczypiorek

Idealnie puszysta jajecznica. Sposób przyrządzenia

  • Na patelni rozgrzewamy kawałek masła i układamy gałązkę pomidorów. Podsmażamy je około 3-5 minut, obracając co jakiś czas.
  • W osobnej misce rozbijamy trzy jajka i mieszamy je widelcem.
  • Gdy pomidory będą gotowe, zmniejszamy ogień pod patelnią i wlewamy do niej jajka.
  • Dodajemy ok 30 g masła i zaczynamy mieszać jajecznicę. Mieszamy co chwilę, a gdy jest już prawie ścięta, dodajemy czubatą łyżeczkę majonezu. Chwilę jeszcze mieszamy, po czym wyłączamy grzanie.
  • Dodajemy trochę szczypiorku oraz soli. Mieszamy do połączenia składników i przekładamy na talerz.
  • Posypujemy szczypiorkiem, wedle uznania.

I gotowe. Smacznego!

Dodatek majonezu właśnie tego składniki sprawi, że jajecznica będzie miała kremową konsystencję. Niektórzy radzą, żeby majonez dodać na samym początku - do jajek, które mieszamy w misce. Inni zamiast majonezu używają śmietany lub nawet serka topionego. Jednak bez wątpienia to właśnie majonez jest najbardziej puszysty z tych składników.

Zobacz także: Smacznego! Przepis na szakszukę z bakłażanem i cukinią
Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nagrali "czarnego potwora". Tak blisko plaży nie był nigdy
Kreml nie potwierdza sensacyjnych ustaleń. Putin nie rozmawiał z Trumpem?
Policja ostrzega przed trendami na TikToku. Są niebezpieczne dla młodzieży
Tajemnicza śmierć narzeczonych. Brytyjka mówiła o "czarnych plamach"
Opakowanie po maśle - gdzie wyrzucić? Wielu z nas popełnia ten błąd
Została "nauczycielką roku". Kilka miesięcy później prawda wyszła na jaw
Ogólnokrajowa awaria prądu na Sri Lance. Sprawcą małpa
Odkryła kulisy statku wycieczkowego. Mówi, co się tak naprawdę dzieje na morzu
Spróbował policyjnej racji żywnościowej. "Cieniutkie te potrawy jak barszcz"
Tak dobrze jeszcze nie było. Historyczny wynik Polaków w MŚ w saneczkarstwie
Zrobiło się o nim głośno, gdy zaczął pokazywać swoje "prace"
Wiadomo, kto niszczy drzewa. Zdjęcie z Karkonoszy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić