W kawiarni kosztuje krocie! W domu dyniową kawę zrobisz za połowę ceny
Pumpkin spice latte ma już prawie 20 lat. Do sieci Starbucks miał ją wprowadzić w 2003 roku Peter Dukes. Kawiarnie tej firmy w Polsce zaczęły ją serwować dopiero w 2013 roku. Wówczas najmniejszy kubek tego napoju kosztował 13,90 zł. Dzisiaj to już 18,90 zł. Dyniową latte można w tej chwili spotkać w niemal w każdej sieciowej kawiarni. Ale można ją też zrobić samemu – i to znacznie taniej.
Przewagą domowej pumpkin latte jest to, że wszystkie składniki jakie wykorzystamy do jej przyrządzenia, zostają w naszym domu i możemy je wykorzystać w kolejnych przepisach. Mowa tutaj chociażby o dyni, z której możemy w późniejszym czasie zrobić dżem lub rozgrzewającą zupę.
Dyniowa latte także jest rozgrzewająca dzięki dużej zawartości przypraw. Co ważne - sama pumpkin spice latte jest bardzo intensywna w smaku, co nie każdemu musi odpowiadać. Przygotowując ją w domu możemy sobie dawkować ilość użytych przypraw.
Prowadzą agroturystykę na Pomorzu. "Wykonujemy wszystkie prace"
Przepis na domową pumpkin latte. Składniki:
- szklanka drobno pokrojonej dyni, obranej ze skóry i oczyszczonej z nasion
- przyprawy: pół łyżeczki cynamonu, szczypta imbiru i kardamony
- łyżka cukru waniliowego
- pół szklanki mleka skondensowanego lub miodu
- 6 porcji kawy espresso
- mleko do smaku
- 200 g śmietany kremówki
Przepis na domową pumpkin latte. Sposób przygotowania:
- dynię zalej wodą (150 ml), dodaj przyprawy, zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj aż dynia będzie miękka. Dodaj mleko skondensowane lub miód, zmiksuj blenderem
- śmietanę kremówkę ubij
- zaparz kawę. Wlej ją do wysokich szklanek, dodaj podgrzane czy spienione mleko do smaku oraz do smaku podgrzany syrop dyniowy
- napój udekoruj bitą śmietaną i posyp cynamonem
i gotowe!