Domowe kluski ziemniaczane. Obiad w kilkanaście minut

17

Kluski ziemniaczane to jedna z najprostszych i najsmaczniejszych potraw kuchni polskiej. Przygotowuje się je dosłownie w kilkanaście minut i każdy sobie poradzi.

Domowe kluski ziemniaczane. Obiad w kilkanaście minut
Kluski ziemniaczane.

Kluski ziemniaczane to potrawa wywodząca się z Wielkopolski. Jest bardzo prosta i przygotowuje się ją niezwykle szybko. Większość składników na pewno masz w domu.

Kluski ziemniaczane. Potrzebne składniki:

  • kilogram ziemniaków
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 duża cebula
  • 150 g wędzonego boczku lub słoniny
  • Sól i pieprz
  • Łyżka soku z cytryny

Kluski ziemniaczane. Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę w dużym garnku;
  • Ziemniaki obierz i dokładnie umyj, a następnie zetrzyj na tarce;
  • Odstaw ziemniaki na chwilę, do momentu, aż puszczą wodę;
  • Odcedź ziemniaki i przełóż do miski;
  • Do ziemniaków dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj;
  • Z masy formuj małe kluski i wrzucaj je na wrzątek;
  • Gdy kluski wypłyną, gotuj jeszcze przez około 5 min.

Gotowe, smacznego! Jeśli spodobał ci się ten przepis, koniecznie spróbuj także pasty z avocado oraz sernika jagodowego.

Zobacz także: Kotlety z kurczaka i pieczarek. Pyszny pomysł na obiad
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić