Domowy smalec. Już nigdy nie zrobisz go inaczej

38

Pajda chleba ze smalcem była podstawowym pożywieniem krajów słowiańskich i germańskich. Dziś nadal uchodzi za nieodłączny element kuchni staropolskiej. I mimo że smalec możemy dostać w każdym sklepie, warto poświęcić chwilę i przygotować go w domowych warunkach. Będzie zdecydowanie smaczniejszy!

Domowy smalec. Już nigdy nie zrobisz go inaczej
Smalec przyrządzony w ten sposób w mig zniknie ze stołu! (Pixabay, Jan Jakubowski)

W większości miast w Polsce na świątecznych jarmarkach za pajdę chleba ze smalcem przyjdzie nam zapłacić przynajmniej 15 złotych. Tymczasem ten domowy może być znacznie tańszy, niż na jarmarku i znacznie smaczniejszy od tego ze sklepu.

Warto też wiedzieć, że smalec ze skwarkami, zwany Smôłt ze szpérkama, został w 2015 roku wpisany na listę produktów tradycyjnych w woj. pomorskim. I dotyczy to dokładnie takiego smalcu, jak z poniższego przepisu - z cebulką i jabłkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na frytki z batatów

Domowy smalec - składniki:

  • 700 g słoniny
  • 400 g surowego boczku - zmielonego
  • 2 białe surowe kiełbaski
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka soli

Domowy smalec - sposób przyrządzenia:

  • Na głęboką patelnię wrzuć pokrojoną dość drobno słoninę oraz zmielony surowy boczek. Włącz grzanie i przesmaż całość aż wytopi się tłuszcz. Mieszaj co jakiś czas zawartość garnka drewnianą łyżką, aby tłuszcz równomiernie się wytopił i żeby nic w środku się nie przypaliło.
  • Obierz białą kiełbasę z osłonki po czym wrzuć jej mięso do środka wywaru na patelni. Podsmaż chwilę całość i dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodaj również starte jabłka, suszony majeranek i dokładnie wymieszaj. Przesmaż całość jeszcze przez chwilę
  • Tak przygotowany smalec przelej do garnuszków lub dobrze wyparzonych i osuszonych słoików. Przestudź i wstaw do lodówki, żeby masa zastygła. Co jakiś czas możesz zamieszać zawartość naczynia, aby skrawki mięsa nie opadły całkowicie na dno.

i gotowe! Pajda chleba ze smalcem idealnie komponuje się z kiszonym ogórkiem. Pamiętaj też, że warto do niej wykorzystać świeży chleb z piekarni, a nie pakowany z supermarketu. Wówczas mamy gwarancję chrupiącej skórki. Ze smalcem najlepiej skomponuje się pieczywo pszenno-żytnie na zakwasie.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić