Domowy smalec. Już nigdy nie zrobisz go inaczej

Pajda chleba ze smalcem była podstawowym pożywieniem krajów słowiańskich i germańskich. Dziś nadal uchodzi za nieodłączny element kuchni staropolskiej. I mimo że smalec możemy dostać w każdym sklepie, warto poświęcić chwilę i przygotować go w domowych warunkach. Będzie zdecydowanie smaczniejszy!

Smalec przyrządzony w ten sposób w mig zniknie ze stołu!Smalec przyrządzony w ten sposób w mig zniknie ze stołu!
Źródło zdjęć: © Pixabay | Jan Jakubowski

W większości miast w Polsce na świątecznych jarmarkach za pajdę chleba ze smalcem przyjdzie nam zapłacić przynajmniej 15 złotych. Tymczasem ten domowy może być znacznie tańszy, niż na jarmarku i znacznie smaczniejszy od tego ze sklepu.

Warto też wiedzieć, że smalec ze skwarkami, zwany Smôłt ze szpérkama, został w 2015 roku wpisany na listę produktów tradycyjnych w woj. pomorskim. I dotyczy to dokładnie takiego smalcu, jak z poniższego przepisu - z cebulką i jabłkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na frytki z batatów

Domowy smalec - składniki:

  • 700 g słoniny
  • 400 g surowego boczku - zmielonego
  • 2 białe surowe kiełbaski
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka soli

Domowy smalec - sposób przyrządzenia:

  • Na głęboką patelnię wrzuć pokrojoną dość drobno słoninę oraz zmielony surowy boczek. Włącz grzanie i przesmaż całość aż wytopi się tłuszcz. Mieszaj co jakiś czas zawartość garnka drewnianą łyżką, aby tłuszcz równomiernie się wytopił i żeby nic w środku się nie przypaliło.
  • Obierz białą kiełbasę z osłonki po czym wrzuć jej mięso do środka wywaru na patelni. Podsmaż chwilę całość i dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodaj również starte jabłka, suszony majeranek i dokładnie wymieszaj. Przesmaż całość jeszcze przez chwilę
  • Tak przygotowany smalec przelej do garnuszków lub dobrze wyparzonych i osuszonych słoików. Przestudź i wstaw do lodówki, żeby masa zastygła. Co jakiś czas możesz zamieszać zawartość naczynia, aby skrawki mięsa nie opadły całkowicie na dno.

i gotowe! Pajda chleba ze smalcem idealnie komponuje się z kiszonym ogórkiem. Pamiętaj też, że warto do niej wykorzystać świeży chleb z piekarni, a nie pakowany z supermarketu. Wówczas mamy gwarancję chrupiącej skórki. Ze smalcem najlepiej skomponuje się pieczywo pszenno-żytnie na zakwasie.

Wybrane dla Ciebie
Trafił szóstkę w Lotto. Zawrotny przelew dla gracza z Polski
Trafił szóstkę w Lotto. Zawrotny przelew dla gracza z Polski
Unia ma nowy plan na Rosję? Ekspert nie zostawia złudzeń
Unia ma nowy plan na Rosję? Ekspert nie zostawia złudzeń
Temperatura nadal wysoka. Na horyzoncie widać jednak zmiany
Temperatura nadal wysoka. Na horyzoncie widać jednak zmiany
Co szósty Polak pożycza na święta. Ile wydamy na prezenty w tym roku
Co szósty Polak pożycza na święta. Ile wydamy na prezenty w tym roku
Nie żyje legenda NASCAR Greg Biffle. Zginął wraz z rodziną
Nie żyje legenda NASCAR Greg Biffle. Zginął wraz z rodziną
Nowe zasady w Sylwestra. Budapeszt wprowadza zakazy
Nowe zasady w Sylwestra. Budapeszt wprowadza zakazy
Wyniki Lotto 18.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 18.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Sensacyjne odkrycie pod Olsztynem. To średniowieczna broń
Sensacyjne odkrycie pod Olsztynem. To średniowieczna broń
Zginął w strasznym wypadku. Oddali hołd 19-letniemu strażakowi
Zginął w strasznym wypadku. Oddali hołd 19-letniemu strażakowi
Nagle przestał być proboszczem. Parafianie w szoku. W tle dochodzenie
Nagle przestał być proboszczem. Parafianie w szoku. W tle dochodzenie
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"