aktualizacja 

Niemcy się tym zajadają. Oto co dodają do ziemniaków

62

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem to danie znane z wielu regionów świata. To trochę odpowiednik włoskiej lazanii albo uboższa wersja irlandzkiego Sheperd's pie. Swoją wariację na jej temat mają też Niemcy. Składnikiem charakteryzującym ich wersję zapiekanki z ziemniakami i mięsem jest chrupiący, zielony groszek.

Niemcy się tym zajadają. Oto co dodają do ziemniaków
Podstawą niemieckiej zapiekanki jest groszek (Wikimedia Commons, Wikimedia Commons)

Pomysł aby do zapiekanki dodać kilka garści zielonego groszku ma kilka walorów. Niemiecki patent zmienia teksturę dania, w którym drobne zielone kuleczki chrupią i dodają świeżości pozostałym składnikom. Poza tym, intensywna zieleń na talerzu urozmaica danie i dodaje mu życia.

Niemiecka zapiekanka z ziemniaków. Potrzebne składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 2 opakowania groszku mrożonego lub pół litra świeżego
  • serek topiony śmietankowy
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • pół szklanki intensywnego bulionu warzywnego

Niemiecka zapiekanka z ziemniaków. Sposób przygotowania:

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie
  • Ziemniaki ugotować w mundurkach. Następnie ostudzić je i skroić w grube plastry.
  • Na rozgrzanej patelni zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, dodać szczyptę cukru i soli. Dusić, aż zacznie intensywnie pachnieć i zmieni kolor na lekko brązowy.
  • Mięso przyprawić, dodać czosnek i podsmażyć.
  • Przygotować sos na bazie bulionu i serka topionego. Gdy składniki się połączą dodać do nich groszek.
  • Rozgrzać piekarnik. Brytfankę natrzeć tłuszczem. Wyłożyć mięso i przykryć warstwą ziemniaków. Na górę nałożyć sos z groszkiem. Zapiekać 40 minut w 170 stopniach.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić