Niemcy się tym zajadają. Oto co dodają do ziemniaków
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem to danie znane z wielu regionów świata. To trochę odpowiednik włoskiej lazanii albo uboższa wersja irlandzkiego Sheperd's pie. Swoją wariację na jej temat mają też Niemcy. Składnikiem charakteryzującym ich wersję zapiekanki z ziemniakami i mięsem jest chrupiący, zielony groszek.
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons | Wikimedia Commons
Pomysł aby do zapiekanki dodać kilka garści zielonego groszku ma kilka walorów. Niemiecki patent zmienia teksturę dania, w którym drobne zielone kuleczki chrupią i dodają świeżości pozostałym składnikom. Poza tym, intensywna zieleń na talerzu urozmaica danie i dodaje mu życia.
Czytaj także: Kokosanki. Jeden trik wystarczy, aby ciasteczka były miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz
Niemiecka zapiekanka z ziemniaków. Potrzebne składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 500 gram mięsa mielonego
- 2 opakowania groszku mrożonego lub pół litra świeżego
- serek topiony śmietankowy
- cebula
- sól
- pieprz
- czosnek
- pół szklanki intensywnego bulionu warzywnego
Niemiecka zapiekanka z ziemniaków. Sposób przygotowania:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie
- Ziemniaki ugotować w mundurkach. Następnie ostudzić je i skroić w grube plastry.
- Na rozgrzanej patelni zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, dodać szczyptę cukru i soli. Dusić, aż zacznie intensywnie pachnieć i zmieni kolor na lekko brązowy.
- Mięso przyprawić, dodać czosnek i podsmażyć.
- Przygotować sos na bazie bulionu i serka topionego. Gdy składniki się połączą dodać do nich groszek.
- Rozgrzać piekarnik. Brytfankę natrzeć tłuszczem. Wyłożyć mięso i przykryć warstwą ziemniaków. Na górę nałożyć sos z groszkiem. Zapiekać 40 minut w 170 stopniach.
Źródło artykułu: o2pl