Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
BBI
|
aktualizacja

Niemcy się tym zajadają. Oto co dodają do ziemniaków

32
Podziel się:

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem to danie znane z wielu regionów świata. To trochę odpowiednik włoskiej lazanii albo uboższa wersja irlandzkiego Sheperd's pie. Swoją wariację na jej temat mają też Niemcy. Składnikiem charakteryzującym ich wersję zapiekanki z ziemniakami i mięsem jest chrupiący, zielony groszek.

Niemcy się tym zajadają. Oto co dodają do ziemniaków
Podstawą niemieckiej zapiekanki jest groszek (Wikimedia Commons, Wikimedia Commons)

Pomysł aby do zapiekanki dodać kilka garści zielonego groszku ma kilka walorów. Niemiecki patent zmienia teksturę dania, w którym drobne zielone kuleczki chrupią i dodają świeżości pozostałym składnikom. Poza tym, intensywna zieleń na talerzu urozmaica danie i dodaje mu życia.

Niemiecka zapiekanka z ziemniaków. Potrzebne składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 2 opakowania groszku mrożonego lub pół litra świeżego
  • serek topiony śmietankowy
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • pół szklanki intensywnego bulionu warzywnego

Niemiecka zapiekanka z ziemniaków. Sposób przygotowania:

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie
  • Ziemniaki ugotować w mundurkach. Następnie ostudzić je i skroić w grube plastry.
  • Na rozgrzanej patelni zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, dodać szczyptę cukru i soli. Dusić, aż zacznie intensywnie pachnieć i zmieni kolor na lekko brązowy.
  • Mięso przyprawić, dodać czosnek i podsmażyć.
  • Przygotować sos na bazie bulionu i serka topionego. Gdy składniki się połączą dodać do nich groszek.
  • Rozgrzać piekarnik. Brytfankę natrzeć tłuszczem. Wyłożyć mięso i przykryć warstwą ziemniaków. Na górę nałożyć sos z groszkiem. Zapiekać 40 minut w 170 stopniach.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(32)
Czakis
2 tyg. temu
U mnie na Bawarii to jedzą . Ale tylko groszek i wołowinę z puszki dają . Bo tanio i smacznie jak u Gesler . Toalety maja w zakładach pracy . I z rana można tam usłyszeć walca J Straussa . Nad pięknym Dunajem .
Czskis
2 tyg. temu
Niemcy zajadają się wszystkim byle było kwasne . I za darmo .
Aska
2 tyg. temu
Skąd wy te przepisy bierzecie?Chyba to kryzysowy przepis własny autora tego tekstu.
Roman
2 tyg. temu
Bzdury piszecie Niemcy mają dużo magazynów kulinarnych z przepisami np.Kochen, Falstaff Rezepte,Koch Loffel.oczywiscie są też potrawy regionalne tak jak w Polsce. Ale nikt nie mówi że jest Westfalczykiem tylko Niemcem. Nie ma reprezentacji Bawarii tak jak Anglia ,Szkocja czy Walia tylko jest reprezentacja Niemiec
MM.
2 tyg. temu
Mieszkam w Niemczech od lat....! Pierwsze słyszę, aby Niemcy się tym zajadali??? Co za BZDURY
Oc36
2 tyg. temu
Niemcy i byle co zjedzą byle by tanie. Kuchnie mają do niczego
Cfc
2 tyg. temu
Dla Niemców wszystko jest "Lecker",co ktoś im poda także mnie nie dziwi że się tym zadają.
kurt
2 tyg. temu
35 lat w niemczech ale pierwszy raz cos takiego widze
Tom
2 tyg. temu
Mieszkam w de. Od lat i pierwszy raz słyszę o takim daniu,,,, na pl.portalu
Włącz myśleni...
2 tyg. temu
Nie łączcie ziemniaków z mięsem.
Prawda
2 tyg. temu
Niemcy, żrą to co najtańsze. Im mniej kosztuje tym bardziej im to smakuje. Nawet jak by ocet dawali za darmo to powiedzą że słodki. Tak że nie piszcie że coś jest bardzo smaczne. Bratwust, carrywurst to są przysmaki Niemców.
Ogladacz
2 tyg. temu
To żenada nie drużyna jeszcze straszenie Milikiem ,Szymkowiakiem i Frankowskim tak to jest jak piłką rządzą pieniądze i układy nie umiejętnosci .... powtarzam to wiele lat ale w tym bałaganie nie ma słuchającego i wyciągającego wnioski to jest powolny pogrzeb reprezentacji Polski w Qatarze
Gorgoniowa
2 tyg. temu
Nie ma czegos takiego jak "zapiekanka niemiecka" bo Niemcy to związek landów a nie żaden jednolity organizm i dlatego mamy: Sämmelknödel w Bawarii Schwäbische Kartoffelsalat Berliner tj paczki z nadzieniem Frankfurterwurst, Sachsiche Würsingkohl itd itd. Polecam zajrzeć w jadłospis bazę towarową to czym faktycznie 'zajadają się Niemcy". To Polak może powiedzieć ze jadl salatkę niemiecką czy jakąs kartoflankę w Niemczech. Niemiec powie konkretnie uzywajac nazewnictwa regionalnego
ucho
2 tyg. temu
Niemcy nie gotują w domu .Dużo pracują .jedzą w barach .Dzieci w szkole ,
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić