Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
BBI
|

Schab po dziekańsku. Tajemnicą jest jeden składnik

6
Podziel się:

Niedzielny obiad, to dla wielu osób jeden z nielicznych momentów w tygodniu, by spokojnie usiąść do wspólnego stołu z bliskimi. Warto celebrować te chwile odpowiednim posiłkiem. I choć kuchnia mamy czy babci kojarzyć może się z rosołem i schabowym, warto przełamać rutynę i sięgnąć po nowe. Świetną alternatywą może okazać się schab po dziekańsku.

Schab po dziekańsku. Tajemnicą jest jeden składnik
Soczysty schab po dziekańsku to idealny pomysł na alternatywę dla schabowego (Pixabay, Pixabay)

Kotlety schabowe w chrupiącej panierce lubi każdy amator tradycyjnej kuchni. Przez to często zapominamy, że soczyste, wieprzowe mięso wzbogacone w odpowiednio skomponowane marynaty może podbić smak niedzielnego obiadu.

Schab po dziekańsku zmacerowany w musztardzie zyskuje głębię i doskonale pasuje do ziemniaków lub tradycyjnych klusek. Jak go przygotować?

Schab po dziekańsku. Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg schabu
  • 1 duże lub 2 małe jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki wody

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Rozmrażasz tak mięso? Nigdy nie powtarzaj tego błędu

Schab po dziekańsku. Sposób przygotowania:

  • Mięso pokrój w solidne plastry. Lekko rozbij przy użyciu tłuczka do mięsa.
  • W misce wymieszaj składniki. Roztrzep jajko, dodaj musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszaj, stopniowo przesiewając mąkę przez sitko.
  • Plastry schabu mocz w marynacie, tak aby przyległy do niej jak najdokładniej. Następnie ułóż je w naczyniu, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Wyjęte z marynaty kotlety obsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • Następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym, polej 2 łyżkami wody i przykryj.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok. 45 minut.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(6)
wiadomo
1 tyg. temu
Trzeba sięgnąć po nowe smaki kuchni dziadków i tatusiów.
smakosz
1 tyg. temu
Bzdura "marek" gdy się zetnie na gorącej patelni nie rozpadnie się po upieczeniu w naczyniu żaroodpornym. Rozpadnie się po zjedzeniu...
marek
1 tyg. temu
Po pierwsze schab i inne mięsa piecze się w jednym kawałku i upieczone kroi się wtedy na porcje !!!! Inaczej się rozpadną na papkę!!! Kto to pisał!?
Karol
2 tyg. temu
Ksiądz dziekan taki jada z ministrantami ?
Dr kilde
2 tyg. temu
W jaki sposób skomentować,
Dr kilde
2 tyg. temu
🏳️🏳️🏳️🏳️🏳️🏳️🏳️🏳️
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić