Duet idealny. Mikołaj Rey dodaje do tego dania coś jeszcze

1

Mikołaj Rey uwielbia przygotowywać przepisy na smakowite dania z niecodziennym twistem. Korzysta przy tym z inspiracji swojej rodzimej francuskiej kuchni. Na antenie Dzień Dobry TVN podzielił się przepisem na kurczaka ze szpinakiem.

Duet idealny. Mikołaj Rey dodaje do tego dania coś jeszcze
Kucharz zachęca, aby kurczaka ze szpinakiem zaserwować w nietypowym sosie (Instagram, Pixabay)

Kurczak ze szpinakiem jest częstym bohaterem przepisów. Zwykle ten duet łączy się z suszonymi pomidorami bądź serem pleśniowym. Jednak Mikołaj Rey przekonuje, że takie danie bardzo zyska, jeśli doda się do niego...sos z cytryny!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują

Kurczak panierowany ze szpinakiem i sosem cytrynowym - składniki:

Składniki na mięso:

  • 2 piersi kurczaka,
  • mąka, 
  • 70g masła,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 całe jajka,
  • opakowanie świeżych liści szpinaku,
  • ząbek czosnku

Składniki na sos:

  • 3/4 szalotki,
  • skórka z 1/2 cytryny,
  • sok z cytryny do smaku,
  • 150 ml rosołu z kurczaka,
  • łyżka masła,
  • kilka kropli octu winnego (z białego wina),
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: odrobina białego wytrawnego wina,
  • opcjonalnie: odrobina skrobi kukurydzianej

Kurczak panierowany ze szpinakiem i sosem cytrynowym - sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 70/80 stopni. Pokrój pierś z kurczaka wzdłuż na pół. Za pomocą młotka rozbij kurczaka przez plastikową folię (np. żywnościową) na grubość 3-4 mm.
  • Obtocz kurczaka w mące (uprzednio przesiewanej i doprawionej solą do smaku).
  • Jajka rozbij i wymieszaj dokładnie. Na patelni roztapiaj 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Oprószonego mąką kurczaka zanurz w jajku i natychmiast smaż na złoty kolor z obu stron. Wskazówka: trzymaj kurczaka w ciepłym piekarniku aż do momentu podania.
  • Na tej samej patelni dodaj odrobinę oliwy z oliwek i smaż 1 szalotkę posiekaną w drobną kostkę na jasnozłoty kolor.
  • Dodaj szpinak, drobno posiekany czosnek i skórkę z cytryny i smaż aż zmięknie, posól do smaku. Wyjmij i udekoruj każdą pierś kurczaka kilkoma łyżkami szpinaku.
  • Na patelni lub w rondlu dodaj kilka łyżek masła i podsmaż szalotki na jasnozłoty kolor, dodaj sok z cytryny, ocet, posiekaną natkę pietruszki i chochlę rosołu z kurczaka.
  • Delikatnie zredukuj na małym ogniu. Na koniec poza ogniem dodaj kilka łyżek masła dobrze mieszając by zagęścić sos i zrównoważyć kwasowość cytryny i octu. Dopraw do smaku solą i pieprzem

i gotowe! Taki kurczak idealnie sprawdzi się w towarzystwie młodych ziemniaczków lub drobnego makaronu.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić