Francuzi się nimi zajadają. Przepis na najlepsze makaroniki

Francuska kuchnia bywa trudna. Żabie udka czy ślimaki nie wszystkim wszak mogą przypaść do gustu. Jest jednak coś, co z pewnością polubią wszyscy - to makaroniki. Słodziutkie ciasteczka z nadzieniem w różnych smakach mogą mieć różne kolory, co dodatkowo jest walorem estetycznym. Mniam!

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © YouTube

Masz ochotę na coś słodkiego? A może przychodzą goście i chcesz ich zaskoczyć? Makaroniki załatwią sprawę. Ale uwaga - szybko znikają z talerzy, bo to prawdziwe niebo w gębie!

Makaroniki. Składniki:

  • 70 g zmielonych migdałów bez skórki
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g białka
  • szczypta soli
  • ewentualnie barwnik spożywczy lub kakao

Makaroniki. Wykonanie:

  • Migdały wymieszać z połową cukru pudru, zmielić i przesiać przez sitko.
  • Odstawić na bok.
  • Białko dokładnie zważyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Dalej miksując dodawać stopniowo cukier puder. Miksować, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
  • Teraz można, w zależności od przepisu, dodać trochę barwnika spożywczego lub kakao i zmiksować krótko, aż powstanie jednolity kolor.
  • Wyłączyć mikser i dodać migdały z cukrem pudrem w dwóch porcjach mieszając delikatnie silikonową szpatułką.
  • Powoli mieszać dalej, od dołu miski do góry, aż masa będzie swobodnie spływać/ opadać ze szpatułki.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej z podłożonym szablonem) lub z matą silikonową.
  • Masę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką o wielkości otworu ok. 7- 10mm.
  • Trzymając rękaw cukierniczy pionowo, wyciskać masę tworząc makaroniki o średnicy ok. 3cm (masa rozleje się jeszcze trochę na boki).
  • Blachę z przygotowanymi makaronikami stuknąć kilkakrotnie o blat.
  • Blachę odstawić na ok. 20- 60min., aby makaroniki obeschły (makaroniki są gotowe do pieczenia, gdy po delikatnym dotknięciu opuszką palca powierzchnia makaronika nie będzie się do niego kleić).
  • W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C, z funkcją termoobiegu.
  • Makaroniki piec ok. 15 min.
  • Po upieczeniu pozostawić makaroniki do całkowitego ostygnięcia, a następnie ostrożnie ściągnąć z maty (papieru do pieczenia).
  • Po ostygnięciu spód makaroników powinien być suchy, a środek lekko wilgotny.
  • Gotowe makaroniki przełożyć nadzieniem.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Taki widok przed Lidlem. Aż chwycił za telefon. Spójrzcie na kartkę
Taki widok przed Lidlem. Aż chwycił za telefon. Spójrzcie na kartkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor