Francuzi się nimi zajadają. Przepis na najlepsze makaroniki
Francuska kuchnia bywa trudna. Żabie udka czy ślimaki nie wszystkim wszak mogą przypaść do gustu. Jest jednak coś, co z pewnością polubią wszyscy - to makaroniki. Słodziutkie ciasteczka z nadzieniem w różnych smakach mogą mieć różne kolory, co dodatkowo jest walorem estetycznym. Mniam!
Źródło zdjęć: © YouTube
Masz ochotę na coś słodkiego? A może przychodzą goście i chcesz ich zaskoczyć? Makaroniki załatwią sprawę. Ale uwaga - szybko znikają z talerzy, bo to prawdziwe niebo w gębie!
Makaroniki. Składniki:
- 70 g zmielonych migdałów bez skórki
- 100 g cukru pudru
- 50 g białka
- szczypta soli
- ewentualnie barwnik spożywczy lub kakao
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Makaroniki. Wykonanie:
- Migdały wymieszać z połową cukru pudru, zmielić i przesiać przez sitko.
- Odstawić na bok.
- Białko dokładnie zważyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Dalej miksując dodawać stopniowo cukier puder. Miksować, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
- Teraz można, w zależności od przepisu, dodać trochę barwnika spożywczego lub kakao i zmiksować krótko, aż powstanie jednolity kolor.
- Wyłączyć mikser i dodać migdały z cukrem pudrem w dwóch porcjach mieszając delikatnie silikonową szpatułką.
- Powoli mieszać dalej, od dołu miski do góry, aż masa będzie swobodnie spływać/ opadać ze szpatułki.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej z podłożonym szablonem) lub z matą silikonową.
- Masę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką o wielkości otworu ok. 7- 10mm.
- Trzymając rękaw cukierniczy pionowo, wyciskać masę tworząc makaroniki o średnicy ok. 3cm (masa rozleje się jeszcze trochę na boki).
- Blachę z przygotowanymi makaronikami stuknąć kilkakrotnie o blat.
- Blachę odstawić na ok. 20- 60min., aby makaroniki obeschły (makaroniki są gotowe do pieczenia, gdy po delikatnym dotknięciu opuszką palca powierzchnia makaronika nie będzie się do niego kleić).
- W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C, z funkcją termoobiegu.
- Makaroniki piec ok. 15 min.
- Po upieczeniu pozostawić makaroniki do całkowitego ostygnięcia, a następnie ostrożnie ściągnąć z maty (papieru do pieczenia).
- Po ostygnięciu spód makaroników powinien być suchy, a środek lekko wilgotny.
- Gotowe makaroniki przełożyć nadzieniem.
Smacznego!
Źródło artykułu: o2pl