Gotujesz tak jajka? Ten błąd popełnia wielu

Gotowanie jajek może wydawać się banalne, ale nieprawidłowe przygotowanie potrafi zmniejszyć ich wartości odżywcze i sprawić, że będą mniej smaczne. Sprawdź, jakich błędów unikać podczas gotowania jajek.

 Gotowanie jajek Gotowanie jajek
Źródło zdjęć: © Getty Images | orinocoArt
Małgorzata Badur

Jajka są nie tylko prostym, ale i wszechstronnym składnikiem, który stanowi podstawę wielu dań w naszej kuchni. Są źródłem cennych składników odżywczych, takich jak pełnowartościowe białko, zdrowe tłuszcze oraz witaminy i minerały. Nic dziwnego, że znalazły stałe miejsce w codziennej diecie wielu osób. Jednakże, aby w pełni cieszyć się ich walorami, musimy wiedzieć, jak je prawidłowo gotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca

Najczęstsze błędy podczas gotowania jajek

Pierwszym i najbardziej powszechnym problemem, z którym borykają się osoby gotujące jajka, jest zbyt długie gotowanie. Przekroczenie zalecanego czasu gotowania nie tylko zmienia kolor żółtka i doprowadza do powstania zielonej obwódki wokół niego, ale również prowadzi do utraty wartości odżywczych. Podczas długiego gotowania jajek może dojść do utraty cennej witaminy D.

Kolejnym błędem jest gotowanie jajek w zbyt małej ilości wody. Przez to jajka nie gotują się równomiernie, a białka ścinają się nierówno.

Jednym z błędów jest wkładanie jajek wyciągniętych z lodówki do gotującej się wody. Najczęściej wtedy skorupki jajek pękają. Takie pęknięcia nie tylko sprawiają, że utrudnione jest estetyczne podanie jaj, ale również powodują wyciek białka, co sprawia, że nie są już takie smaczne.

Konsekwencje nieprawidłowego gotowania jajek

Nieprawidłowe gotowanie jajek niesie ze sobą nie tylko straty smakowe, ale także utratę wartości odżywczych. Jajka stanowią cenne źródło witamin i minerałów, które przy zbyt długim gotowaniu mogą ulec zniszczeniu. Witaminy z grupy B, szczególnie B12, oraz witamina D są szczególnie narażone na zniszczenie w wysokiej temperaturze. Zbyt długa obróbka termiczna jajek prowadzi do zmniejszenia ich korzyści zdrowotnych.

Jak unikać błędów podczas gotowania jajek?

Aby uniknąć problemów związanych z gotowaniem jajek, kluczowym jest zwracanie uwagi na odpowiedni czas gotowania. Niezależnie od tego, czy planujesz gotować jajka na miękko, czy na twardo, czas odgrywa istotną rolę. Dla jaj na miękko zaleca się gotowanie ich przez 3,5 do 5,5 minuty w zależności od wielkości, natomiast jajka na twardo potrzebują od 8 do 10 minut.

Kolejną ważną kwestią jest utrzymanie skorupek w całości. Dodanie soli lub kilku kropel soku z cytryny do wody pomoże zminimalizować ryzyko pękania. Skorupki pozostaną nienaruszone, a jajka zachowają swój pierwotny kształt i estetykę.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"