Karolina Woźniak| 
aktualizacja 

Grillowany camembert. Najlepszy pomysł na przekąskę na grilla

3

Lipiec to idealny miesiąc na grilla. Wieczory są cieplejsze i miło spędza się czas na dworze. Idealną przekąską będzie grillowany camembert.

Grillowany camembert. Najlepszy pomysł na przekąskę na grilla
Grillowany camembert możesz podawać z żurawiną (Getty Images, REDA&CO)

Grillowany camembert jest dla niektórych osób pozycją obowiązkową podczas grillowania. Przygotowanie go i zrobienie sosu żurawinowego zajmuje ok. 30 minut. Do wykonania tej przekąski nie trzeba mieć wielu składników.

Grillowany camembert. Potrzebne składniki:

  • 1 szt. sera camembert
  • 100 ml oleju
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 350 g świeżej żurawiny
  • 250 ml wody

Grillowany camembert. Sposób przygotowania:

  • Ser camembert obtocz w oleju (nie zapomnij o brzegach sera)
  • Owiń camembert w folię i odstaw na 15 minut
  • W międzyczasie nalej wodę do garnka i wsyp cukier trzcinowy
  • Zagotuj wodę i dodaj umytą żurawinę
  • Mieszaj co chwilę, aż żurawina zmięknie i lekko się rozgotuje
  • Później zmniejsz ogień i gotuj sos przez ok. 10 minut
  • Dopraw solą i pieprzem
  • Owinięty wcześniej w folię aluminiową ser połóż na grillu
  • Grilluj od 5 do 10 minut z każdej strony

I gotowe! Grillowany camembert podawaj z sosem żurawinowym.

Zobacz także: Faszerowane kwiaty cukinii. Smaczny i prosty posiłek

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić