aktualizacja 

Jedz na śniadanie. Zbija ciśnienie, redukuje ryzyko udaru

10

To, co jemy na śniadanie, ma ogromny wpływ na nasze funkcjonowanie przez cały dzień. Odpowiednio przygotowany pierwszy posiłek doda nam energii do działania, ale także zmniejszy ryzyko rozwoju wielu chorób.

Śniadanie na nadciśnienie
Śniadanie na nadciśnienie (Getty Images)

Śniadanie na nadciśnienie

Nadciśnienie często prowadzi do poważnych schorzeń, takich jak zawał serca lub udar mózgu. W trosce o odpowiednie ciśnienie krwi należy przede wszystkim zdrowo się odżywiać. Odpowiednią dietę najlepiej rozpocząć od śniadania, dzięki któremu zmienimy swoje niezdrowe przyzwyczajenia żywieniowe.

Bardzo dobrym pomysłem na rozpoczęcie dnia jest zjedzenie owsianki. Zamiast kupować gotową mieszankę, najlepiej owsiankę przyrządzić samodzielnie. Gotowe mieszanki często zawierają dużo cukru, którego nadmiar podnosi ciśnienie krwi i zwiększa ryzyko otyłości i cukrzycy.

Jeżeli masz zamiar zjeść na śniadanie owsiankę, to najlepiej wieczorem namocz płatki w mleku i zostaw na noc. Rano taką owsiankę warto wzbogacić kawałkami zdrowych owoców, które są bogactwem błonnika pokarmowego, cennych witamin i minerałów. Świeże pomarańcze i banany zawierają znaczne ilości potasu. Ten makroelement pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, dba o nasze mięśnie, a także działa pozytywnie na pracę układ nerwowy.

Płatki owsiane i otręby również zawierają sporo błonnika, który zapewni nam uczucie sytości, co sprawi, że nie będziemy się objadać w ciągu dnia.

*Odtłuszczone mleko i jogurt naturalny, *często dodawane do owsianki, posiadają dużą ilość wapnia. Ten składnik mineralny odgrywa kluczową rolę w walce z nadciśnieniem tętniczym.

Dobrym pomysłem na poranny posiłek jest połączenie bananów, orzechów, jagód i płatków zbożowych. Do smoothie czy płatków warto dodać również siemię lniane lub pestki dyni, które posiadają wiele cennych składników odżywczych i zadbają o nasz układ pokarmowy.

Innym pomysłem na zdrowe śniadanie jest sałatka z zielonych owoców liściastych, takich jak rukola, szpinak lub sałata. Te jarzyny są także bogate w cenny dla organizmu potas. Na śniadanie można zjeść również omlet z dodatkiem szpinaku lub wypić pożywny koktajl warzywno-owocowy.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić