Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
MMC
|

Jak zrobić rogale świętomarcińskie? Najprostszy przepis w internecie

3
Podziel się:

11 listopada oprócz Dnia Niepodległości obchodzimy Świętego Marcina, stąd tradycja jedzenia tego dnia rogali świętomarcińskich. Mamy chyba możliwie najprostszy przepis na ten listopadowy przysmak.

Jak zrobić rogale świętomarcińskie? Najprostszy przepis w internecie
Rogale świętomarcińskie (PAP) (Jakub Kaczmarczyk)

11 listopada to również Dzień Świętego Marcina, który oprócz tego, że jest patronem Francji jest również patronem dzieci, hotelarzy, jeźdźców, kawalerii, kapeluszników, kowali, krawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków i żołnierzy. Tego dnia jemy rogale świętomarcińskie, rozchodzą się w piekarniach i cukierniach błyskawicznie. Jeśli nie zdążyłeś ich kupić, spokojnie, w domu można zrobić je całkiem prosto.

Przepis na rogale świętomarcińskie. Potrzebne składniki:

  • 20 g drożdży
  • szklanka mleka
  • jajko
  • 3,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 220 g miękkiego masła
  • 300 g masy makowej
  • 100 g masy marcepanowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g siekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.

Przepis na rogale świętomarcińskie. Sposób wykonania:

  • Drożdże wymieszaj w szklance ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i odstaw na 15 minut
  • Po tym czasie dodaj zaczyn do mąki, wrzuć jajko, dwie łyżeczki cukru i wyrabiaj do powstania gładkiej masy
  • Dodaj do ciasta 30 g masła i ponownie wyrabiaj
  • Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok 1cm, posmaruj pozostałą ilością masła, złóż dwa razy na pół i wstaw do lodówki
  • Masę marcepanową utrzyj w misce za pomocą miksera, dodaj cukier puder, mak, bakalie i śmietanę, dokładnie wymieszaj
  • Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj ponownie na kształt prostokąta, wycinaj z niego trójkąty
  • Na tak przygotowane ciasto połóż masę makową i zawiń rogalika zaczynając od podstawy trójkąta
  • Piecz 20-30 minut w temperaturze 180 stopni
Zobacz także: Tradycyjne rogale Świętomarcińskie. Pyszny przepis na 11 listopada
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(3)
Agata
9 miesięcy temu
Chciałam kupić rogale. Proszę pani o 4 sztuki. Pani mówi poproszę 60zł. Ja sie pytam ile??? Pani odpoeiada 60zł. To ja dziekuje, obejde sie bez rogali. Zapomniała napisać na kartce 5,99zł za 100g a nie za sztukę. Poszlam do innej cukierni i kupiłam 4 pączki za 10zł. Były pyszne
ewi
9 miesięcy temu
każdy region Polski ma swoją tradycję, czy to 11.11,czy 15.08, czy w jakieś inne święto.W warszawie na 1 listopada, obwarzanki i Pańska Skórka,obowiązkowo , przy cmentarzu.
Bob
9 miesięcy temu
Jaka tradycja? Nigdy te rogale nie były modne choćby na Mazowszu , no jedynie to jakaś tradycja u Paznaniakow.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić