Jak zrobić rogale świętomarcińskie? Najprostszy przepis w internecie
11 listopada oprócz Dnia Niepodległości obchodzimy Świętego Marcina, stąd tradycja jedzenia tego dnia rogali świętomarcińskich. Mamy chyba możliwie najprostszy przepis na ten listopadowy przysmak.
11 listopada to również Dzień Świętego Marcina, który oprócz tego, że jest patronem Francji jest również patronem dzieci, hotelarzy, jeźdźców, kawalerii, kapeluszników, kowali, krawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków i żołnierzy. Tego dnia jemy rogale świętomarcińskie, rozchodzą się w piekarniach i cukierniach błyskawicznie. Jeśli nie zdążyłeś ich kupić, spokojnie, w domu można zrobić je całkiem prosto.
Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?
Przepis na rogale świętomarcińskie. Potrzebne składniki:
- 20 g drożdży
- szklanka mleka
- jajko
- 3,5 szklanki mąki
- 3 łyżeczki cukru
- 220 g miękkiego masła
- 300 g masy makowej
- 100 g masy marcepanowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100 g siekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
Czytaj także: Tatar po węgiersku. Przepis z "Kuchennych Rewolucji"
Przepis na rogale świętomarcińskie. Sposób wykonania:
- Drożdże wymieszaj w szklance ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i odstaw na 15 minut
- Po tym czasie dodaj zaczyn do mąki, wrzuć jajko, dwie łyżeczki cukru i wyrabiaj do powstania gładkiej masy
- Dodaj do ciasta 30 g masła i ponownie wyrabiaj
- Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok 1cm, posmaruj pozostałą ilością masła, złóż dwa razy na pół i wstaw do lodówki
- Masę marcepanową utrzyj w misce za pomocą miksera, dodaj cukier puder, mak, bakalie i śmietanę, dokładnie wymieszaj
- Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj ponownie na kształt prostokąta, wycinaj z niego trójkąty
- Na tak przygotowane ciasto połóż masę makową i zawiń rogalika zaczynając od podstawy trójkąta
- Piecz 20-30 minut w temperaturze 180 stopni
Czytaj także: Przepis na ciasto Wenus. Szybkie i bez pieczenia!