Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Przejdź na
ABA
|

Tatar po węgiersku. Przepis z "Kuchennych Rewolucji"

11
Podziel się

Tatar to jedna z popularniejszych przystawek w Polsce, której nie może zabraknąć na weselach i dużych imprezach. Magdy Gessler w jednym z ostatnich odcinków "Kuchennych Rewolucji" pokazała oryginalny przepis na tatar - po węgiersku.

Tatar po węgiersku. Przepis z "Kuchennych Rewolucji"
Tatar. (Pixabay)

Tatar po węgiersku pojawił się w dawnej restauracji Geneza Smaku, która teraz znana jest jako bistro "Pod Papryką" w Karpaczu. Przepis na tę przystawkę jest bajecznie prosty, a od oryginału różni się zaledwie kilkoma składnikami m.in. papryką i przyprawami.

Tatar po węgiersku. Potrzebne składniki:

  • 1 kilogram polędwicy wołowej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka węgierskiej pasty paprykowej słodkiej
  • 2 łyżeczki węgierskiej pasty paprykowej ostrej
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 łyżki natki pietruszki posiekanej
  • 0,5 szklanki przegotowanej wody
  • szklanka oleju słonecznikowego
  • do podania: pieczona papryka marynowana, ostra musztarda, natka pietruszki, świeża cebula posiekana, żółtko

Tatar po węgiersku. Sposób wykonania:

  • mięso posiekaj bardzo drobno, lub zmiel w maszynce
  • do mięsa dodaj żółtka, przyprawy, cebulę, natkę pietruszki wodę oraz olej.
  • masę wyrabiaj przez kilka minut ręką
  • z masy formuj na talerzykach okrągłe porcje
  • podawaj z żółtkiem, papryką pieczoną, ostrą musztardą, świeżą natką pietruszki i cebulą
Zobacz także: Przepis na ryż z jabłkami pod bezową pierzynką
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(11)
rak 67
2 miesiące temu
Węgrzy nie jadają tatara
Eh...
2 miesiące temu
Najpierw kilka artykułów o szkodliwości jedzenia czerwonego mięsa, a teraz promocja tatara. Sami sobie zaprzeczacie.😎
Huligan🤣🤣🤣...
2 miesiące temu
Muszę to szybko zrobić i spróbować bo jak się Spurek dowie to mi tylko ta pietruszka zostanie do spróbowania🤣🤣🤣🤣
Czupakabra
2 miesiące temu
Mięsa na tatar nie mieli się! Tylko drobno sieka.
Jawka
2 miesiące temu
WIZERUNEK GESLER ODBIERA APETYT NA POTRAWY
Arh+pablo
2 miesiące temu
Dobre :-)
Marianna
2 miesiące temu
Tatar z koniny powinien być i jest najsmaczniejszy. Robiłam i jadłam-pycha
?????
2 miesiące temu
??? 0,5 szklanki przegotowanej wody szklanka oleju słonecznikowego??? Zbiera mi się na wymioty!
🤔🤔🤔
2 miesiące temu
"0,5 szklanki przegotowanej wody szklanka oleju słonecznikowego"???? To chyba jakiś.... żart?! Dziękuję za taki..... polski tatar!!
Mąż Madziarki
2 miesiące temu
Do tatara robionego nad Balatonem nie dodaje się żadnej pasty paprykowej, tylko paprykę wędzoną w proszku, drogi mopie...
iwo
2 miesiące temu
Tatara nie robi sie z poledwicy lecz z LIGAWY. Gesler to przebytek,cos uslyszala,ale nie do konca zrozumiala.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić