Tatar po węgiersku. Przepis z "Kuchennych Rewolucji"

22

Tatar to jedna z popularniejszych przystawek w Polsce, której nie może zabraknąć na weselach i dużych imprezach. Magdy Gessler w jednym z ostatnich odcinków "Kuchennych Rewolucji" pokazała oryginalny przepis na tatar - po węgiersku.

Tatar po węgiersku. Przepis z "Kuchennych Rewolucji"
Tatar. (Pixabay)

Tatar po węgiersku pojawił się w dawnej restauracji Geneza Smaku, która teraz znana jest jako bistro "Pod Papryką" w Karpaczu. Przepis na tę przystawkę jest bajecznie prosty, a od oryginału różni się zaledwie kilkoma składnikami m.in. papryką i przyprawami.

Tatar po węgiersku. Potrzebne składniki:

  • 1 kilogram polędwicy wołowej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka węgierskiej pasty paprykowej słodkiej
  • 2 łyżeczki węgierskiej pasty paprykowej ostrej
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 łyżki natki pietruszki posiekanej
  • 0,5 szklanki przegotowanej wody
  • szklanka oleju słonecznikowego
  • do podania: pieczona papryka marynowana, ostra musztarda, natka pietruszki, świeża cebula posiekana, żółtko

Tatar po węgiersku. Sposób wykonania:

  • mięso posiekaj bardzo drobno, lub zmiel w maszynce
  • do mięsa dodaj żółtka, przyprawy, cebulę, natkę pietruszki wodę oraz olej.
  • masę wyrabiaj przez kilka minut ręką
  • z masy formuj na talerzykach okrągłe porcje
  • podawaj z żółtkiem, papryką pieczoną, ostrą musztardą, świeżą natką pietruszki i cebulą
Zobacz także: Przepis na ryż z jabłkami pod bezową pierzynką
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić