Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ABA
|

Przepis na ciasto Wenus. Szybkie i bez pieczenia!

8
Podziel się:

Wenus jest bardzo popularnym ciastem, które od lat gości w wielu domach. Przygotowanie może być jednak czasochłonne i skomplikowane. Warto zatem spróbować wersji bez pieczenia, na spodzie zrobionym z ciasteczek. Ta wersja jest jeszcze lepsza od tradycyjnej!

Przepis na ciasto Wenus. Szybkie i bez pieczenia!
Ciasto Wenus bez pieczenia (Getty Images)

Ciasto Wenus to biszkopt przełożony cytrynowym kremem i posypany wiórkami kokosowymi. W wersji bez pieczenia jest spód z ciasteczek i bardzo uproszczona wersja kremu. Dzięki temu ciasto będzie gotowe o wiele szybciej.

Ciasto Wenus. Potrzebne składniki:

  • 100 g masła
  • 200 g herbatników
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 kg białego sera zmielonego (z wiaderka)
  • prażone wiórki kokosowe

Ciasto Wenus. Sposób wykonania:

  • galaretki i żelatynę dokładnie rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do wystudzenia
  • masło roztop i lekko przestudź
  • pokrusz herbatniki na bardzo drobne kawałki (możesz użyć blendera) i dodaj do masła
  • tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy, dokładnie dociśnij i odstaw do lodówki
  • śmietanę ubij z cukrem pudrem
  • twaróg wymieszaj z wystudzoną galaretką cytrynową i dodaj ubitą śmietanę
  • masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód z ciasteczek
  • wstaw do lodówki na około godzinę
  • po wyjęciu z lodówki ciasto posyp uprażonymi wiórkami kokosowymi
Zobacz także: Francuski klasyk na nowo. Tarta z pieczarkami i porem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(8)
Elli
9 miesięcy temu
Skomplikowane i czasochłonne? Można zrobić he na pieczonym biszkopcie - to przecież łatwizna.
Mała 44
9 miesięcy temu
Właśnie zrobiłam i się chłodzi
Myślałam że t...
9 miesięcy temu
Słonko
Jawa
9 miesięcy temu
Po czort żelatyna ?
BJ6929
9 miesięcy temu
To są okruszki z wierzchniej warstwy prażonych wiórków oraz grudka żelatyny nie do końca rozpuszczonej
Anna
9 miesięcy temu
Na zdjęciu wyraźnie widać że w środku w serze są jakieś dodatki a w przepisie tego nie ma, więc co tam jest ?
Ciota
9 miesięcy temu
Jaki rozmiar tortownicy?
@ba
9 miesięcy temu
Fajny przepis.Dodaje do moich ulubionych.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić