Jesienna zupa według Kasi Tusk. Smakuje nawet dzieciom

34

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Jeśli nie masz pomysłu co zrobić z resztkami dyni, sprawdź przepis na krem z dyni według Kasi Tusk. Taką zupę uwielbiają nawet dzieci.

Jesienna zupa według Kasi Tusk. Smakuje nawet dzieciom
Jesienna zupa wg Kasi Tusk. (Pixabay, Instagram)

Kasia Tusk zna się nie tylko na modzie. Wielką pasją popularnej blogerki jest też gotowanie. Ostatnio na swoim blogu makelifeeasier.pl pochwaliła się swoim przepisem na krem z dyni. Jak sama zapewnia, ta szybka i prosta w przygotowaniu jesienna zupa smakuje nawet najmłodszym.

Przepis na krem z dyni wg Kasi Tusk. Potrzebne składniki:

  • ok. 1-2 kg dyni hokkaido lub piżmowej
  • 1 średni por
  • 2 gruszki
  • 1 cebula
  • ok. 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki masła (opcjonalnie)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przepis na krem z dyni wg Kasi Tusk. Sposób przygotowania:

  • piekarnik rozgrzej do 200 stopni C
  • dynię pokrój na kawałki i rozłóż na blasze i piecz przez 35-40 minut, aż będzie miękka
  • następnie wyjmij, wystudź i na końcu obierz ją ze skórki
  • w żeliwnym garnku na maśle podsmaż posiekanego pora, cebulę i kawałki obranej gruszki
  • gdy aromaty się uwolnią dodaj kawałki upieczonej dyni
  • zalej wszystko bulionem
  • zupa powinna się zagotować, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut, do momentu, aż dynia będzie się rozpadać
  • następnie wystudź zupę, dodaj mleczko kokosowe i partiami blenduj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy
  • całość dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą
  • jeżeli lubisz maślany smak dodaj 2 łyżki masła
Trwa ładowanie wpisu:instagram
Zobacz także: Zapiekanka cebulowa z kurkami. Pyszny i prosty sposób na obiad
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić