Kasia Tusk zna się nie tylko na modzie. Wielką pasją popularnej blogerki jest też gotowanie. Ostatnio na swoim blogu makelifeeasier.pl pochwaliła się swoim przepisem na krem z dyni. Jak sama zapewnia, ta szybka i prosta w przygotowaniu jesienna zupa smakuje nawet najmłodszym.
Przepis na krem z dyni wg Kasi Tusk. Potrzebne składniki:
- ok. 1-2 kg dyni hokkaido lub piżmowej
- 1 średni por
- 2 gruszki
- 1 cebula
- ok. 3 szklanki bulionu warzywnego
- 4 łyżki masła (opcjonalnie)
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 puszka mleczka kokosowego
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Czytaj także: Przepis na owsiankę bounty. Deser i śniadanie w jednym
Przepis na krem z dyni wg Kasi Tusk. Sposób przygotowania:
- piekarnik rozgrzej do 200 stopni C
- dynię pokrój na kawałki i rozłóż na blasze i piecz przez 35-40 minut, aż będzie miękka
- następnie wyjmij, wystudź i na końcu obierz ją ze skórki
- w żeliwnym garnku na maśle podsmaż posiekanego pora, cebulę i kawałki obranej gruszki
- gdy aromaty się uwolnią dodaj kawałki upieczonej dyni
- zalej wszystko bulionem
- zupa powinna się zagotować, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut, do momentu, aż dynia będzie się rozpadać
- następnie wystudź zupę, dodaj mleczko kokosowe i partiami blenduj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy
- całość dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą
- jeżeli lubisz maślany smak dodaj 2 łyżki masła
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl