Uczta dla podniebienia. Przepis na ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk

28

Danuta Martyniuk, odkąd zaskoczyła wszystkich swoją spektakularną metamorfozą i utratą aż 15 kilogramów, wyrasta na prawdziwą kuchenną specjalistkę. Często opowiada widzom, co je oraz jak je. Gotuje również w "Pytaniu na śniadanie". Jej przepisy podbijają kubki smakowe Polaków. Ciasto ze śliwkami to uczta dla podniebienia!

Uczta dla podniebienia. Przepis na ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk
Zdjęcie ilustracyjne (AKPA, YouTube)

Ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk to propozycja dla prawdziwych łasuchów. Jest pyszne, lekkie, szybkie i bajecznie proste w przygotowaniu. Nie trzeba wielu składników i wielkich kulinarnych zdolności, by je przyrządzić.

W dodatku śliwki to jedne z najbardziej popularnych owoców sezonowych w Polsce - aż grzech ich teraz nie wykorzystać! Są bogate w wapń i fosfor, które stanowią podstawowy budulec kości oraz zębów. Zawarty w tych owocach beta-karoten chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych oraz zapobiega rozwojowi wolnych rodników. Po prostu jedz i się nie starzej!

Ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk. Składniki

  • 200 g masła + masło do wysmarowania formy
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 800 g śliwek węgierek
  • łyżka cukru wanilinowego
  • cynamon
  • cukier puder (do posypania ciasta)

Ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk. Sposób przygotowania

  • Masło w temperaturze pokojowej (lekko miękkie) utrzyj wraz z cukrem pudrem.
  • Dodaj jajka i ubijaj dalej.
  • Wsyp przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i miksuj na średnich obrotach do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Przygotuj tortownicę i wysmaruj ją dokładnie masłem.
  • Przełóż ciasto do formy i wyrównaj.
  • Śliwki umyj i przekrój na pół.
  • Układaj jedna przy drugiej na cieście - miąższem do dołu.
  • Posyp owoce równomiernie łyżką cukru waniliowego i odrobiną cynamonu.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni w trybie góra-dół.
  • Włóż tortownicę i piecz przez 40 minut.
  • Po tym czasie wyłóż ciasto (powinno urosnąć) i przełóż na kratkę do wystygnięcia.
  • Wyciągnij z blachy i posyp cukrem pudrem przed podaniem.
  • Błyskawiczne ciasto ze śliwkami jest już gotowe!

Koniec roboty. Smacznego!

Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić