aktualizacja 

Już nie musisz jechać do IKEI. Poznaj przepis na przepyszne klopsiki

34

Smak szwedzkich klopsików uwielbia wiele osób. To smaczna, sycąca i rozgrzewająca potrawa. Jednak nie musisz jeździć do restauracji w IKEA, żeby móc jej posmakować. Klopsiki możesz zrobić w swojej kuchni. Sam przepis wcale nie jest skomplikowany.

Już nie musisz jechać do IKEI. Poznaj przepis na przepyszne klopsiki
Te pyszne klopsiki możesz przygotować w domu (Pixabay, Cornell Frühauf)

Klopsiki mogą z powodzeniem konkurować z naszymi narodowymi mielonymi. Dzięki temu, że są znacznie mniejsze, stanowią świetny posiłek także dla dzieci. Dodatkowo raczenie się wieloma mięsnymi "kuleczkami" zamiast jednej ogromnej zajmuje więcej czasu, co sprawia, że sygnał sytości szybciej pojawia się w naszej głowie, w efekcie czego - możemy się najeść mniejszą porcją klopsików, niż mielonych.

Klopsiki jak z IKEI - składniki

na klopsiki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 niepełna szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2/3 szklanki bulionu wołowego
  • 2/3 szklanki gęstej śmietany 30%
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

UWAGA! Ten przepis możesz wykonać także w wersji bezglutenowej i/lub bezlaktozowej. Wystarczy, że bułkę tartą i mąkę zamienisz na bezglutenowe, a mleko i śmietanę na bez laktozy. Pamiętaj też o sosie sojowym - zazwyczaj jest do niego dodawana mąka pszenna, także jeśli nie możesz jej jeść - zaopatrz się w wersję bezglutenową.

Klopsiki jak z IKEI - sposób przygotowania

  • Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę
  • Oba rodzaje mięsa na klopsiki włóż do dużej miski i wymieszaj ze sobą. Dodaj jajko, bułkę tartą, cebulę oraz przeciśnięte ząbki czosnku.
  • Wymieszaj całość z dodatkiem mleka oraz dobrze dopraw solą i pieprzem.
  • Z powstałej masy uformuj niewielkie, kuliste klopsiki. Rozłóż je na dużym talerzu i wstaw pod przykryciem do lodówki na ok. 2 godziny.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. C i ustaw na tryb pieczenia góra-dół. Wstaw naczynie żaroodporne z klopsikami i zapiekaj pod przykryciem ok. 30 minut. Po upieczeniu mięsa, odstaw danie na 15 minut do lekkiego przestygnięcia.
  • W międzyczasie przygotuj sos śmietanowy do klopsików. W tym celu na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj do niego mąkę. Smaż składniki przez 2 minuty, cały czas energicznie mieszając.
  • Do zawartości patelni dodaj bulion wołowy i warzywny. Następnie dołóż sos sojowy, musztardę oraz gęstą śmietanę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj do momentu, aż sos do klopsików zgęstnieje.

i gotowe!

Upieczone klopsiki serwuj polane sosem śmietanowym. Nieodłącznym dodatkiem do klopsików są ziemniaki purée oraz żurawina.

Zobacz także: Smacznego: przepis na placki z cukinii
Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić