Klasyczna cebulowa z niecodzienną "wkładką". Jest obłędnie pyszna!

51

Grzanki i gęsty ser na wierzchu. Myślicie, że o zupie cebulowej wiecie już wszystko? Poniżej znajdziecie przepis na rarytas kuchni francuskiej w nowym wydaniu - zdecydowanie bardziej sycącym! Ale wegetarianie nie będą zadowoleni.

Klasyczna cebulowa z niecodzienną "wkładką". Jest obłędnie pyszna!
To przepis na klasyk kuchni francuskiej w nowej odsłonie (Pixabay, Sabine van Erp)

Zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej. Jest aromatyczna i rozgrzewająca. Kiedyś była serwowana biedocie, z czasem wyrosła na nieodłączny element życia towarzyskiego.

Wynalezienie zupy cebulowej jest przypisywane królowi Ludwikowi XV. Lubił on dobrze zjeść. Zatrudniał wielu kucharzy i organizował wystawne uczty.

Jak mówią kulinarni eksperci, francuska zupa cebulowa sprawdzi się zarówno w trakcie imprezy, jak i po niej. Cebula zawiera cukier, który przyśpiesza metabolizm i na bieżąco pomaga spalać alkohol. A tłusty bulion i tłusty ser na grzance spowalniają przenikanie alkoholu do krwi. Z kolei "dzień po" zupa dobrze zrobi na podrażnioną wątrobę. Nawodni i rozgrzeje, a zawarty w niej bulion uzupełni braki sodu i potasu nie gorzej od izotoników.

Jednak przepis od Kate by Plate pozbawiony jest charakterystycznej dla francuskich bistro grzanki. Znalazł się w nim natomiast...kurczak.

Francuska zupa cebulowa po nowemu - składniki:

  • 4 uda lub piersi z kurczaka bez skóry,
  • 4 cebule średnie,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • opcjonalnie 1/4 szklanki koniaku,
  • 2 szklanki bulionu wołowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 50 g tartego sera żółtego,
  • szczypta tymianku,
  • sól, świeżo mielony pieprz,
  • posiekana natka pietruszki.

Francuska zupa cebulowa po nowemu - sposób przyrządzenia:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.
  • Kurczaka oprószamy solą i pieprzem.
  • Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego.
  • Wrzucamy kurczaka i obsmażamy go z obu stron na złoty kolor. Zdejmujemy go z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Na patelnię dodajemy pozostałe masło klarowane i wrzucamy cebulę. Smażymy około 20-25 minut często mieszając, do momentu, aż cebula się zarumieni i zacznie karmelizować. Wlewamy białe wino i koniak. Całość należy zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 4-5 minut, by alkohol wyparował.
  • Dodajemy mąkę i mieszamy. Wlewamy bulion wołowy, dodajemy tymianek i cukier. Całość pozostawiamy do zagotowania a następnie zmniejszamy ogień. Gotujemy 8-10 minut, aż sos zacznie gęstnieć . Wyłączamy palnik. Do sosu wkładamy kurczaka i posypujemy go serem.
  • Patelnię umieszczamy w piekarniku. Pieczemy 20-25 minut. Ser powinien się w tym czasie stopić i zarumienić.
  • Danie serwujemy z natką pietruszki.

Gotowe, smacznego! Do tego przepisu warto zadbać o mięso od sprawdzonego dostawcy, dzięki temu zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Zobacz także: Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują
Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić