Zupa z pieczonych warzyw. Aromatyczny obiad na jesień

5

Zupa z pieczonych warzyw to danie, które musisz przygotować tej jesieni. Jest bardzo zdrowa, smaczna i rozgrzewająca. W jej wykonanie nie trzeba wkładać też dużo wysiłku oraz umiejętności.

Zupa z pieczonych warzyw. Aromatyczny obiad na jesień
Zupa krem z pieczonych warzyw (Pixabay)

Zupa z pieczonych warzyw jest doskonałym posiłkiem na jesień. Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca z pewnością przypadnie do gustu każdemu. To doskonały pomysł na rodzinny posiłek w chłodne dni.

Zupa z pieczonych warzyw. Potrzebne składniki

  • 1 czerwona papryka pokrojona na kawałki
  • 1 żółta papryka pokrojona na kawałki
  • 2 średnie marchewki, obrane i posiekane
  • 3 ziemniaki, obrane i posiekane
  • 3 ząbki czosnku, w łupince
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki papryki
  • 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w cząstki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • starty parmezan

Zupa z pieczonych warzyw. Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Połóż ziemniaki, czerwoną i żółtą paprykę, marchewki i ząbki czosnku na dużej blasze do pieczenia (wyłożonej papierem).
  • Skrop oliwą z oliwek i posyp solą, pieprzem i papryką.
  • Wymieszaj wszystko razem.
  • Wstaw do piekarnika na 20 minut (w trakcie pieczenia przemieszaj).
  • Po 20 minutach dodaj cząstki czerwonej cebuli i ponownie wymieszaj.
  • Włóż do piekarnika na kolejne 10-12 minut.
  • Warzywa umieść w dużym rondlu (wyciśnij czosnek z łupinki).
  • Warzywa zalej bulionem.
  • Doprowadź bulion do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut.
  • Wyłącz ogień, a następnie zmiksuj blenderem ręcznym.
  • Zupę dopraw do smaku i posyp parmezanem.

I gotowe. Smacznego!

Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić