Rybne pomysły Makłowicza na wigilijny stół. Będziecie zaskoczeni

9

Wigilia to nie tylko smażone dzwonki w panierce czy śledziowe koreczki. rybnych wariacji na naszym stole podczas świątecznej kolacji może znaleźć się o wiele więcej. Jedną z nich, na bazie łososia, poleca Robert Makłowicz.

Rybne pomysły Makłowicza na wigilijny stół. Będziecie zaskoczeni
Gravlax wg Roberta Makłowicza świetnie sprawdzi się na wigilijnej kolacji (Adobe Stock)

Gravlax to danie z zimnej północy, znane ze szwedzkich i norweskich stołów. Przyrządzane z wędzonych płatów łososia idealnie sprawdza się jako sałatka w lekkim sosie lub dodatek do tradycyjnych kanapek. Zdaniem Makłowicza, gravlax to także świetny pomysł na bożonarodzeniową wariację. Warto przyrządzić to proste danie właśnie według proponowanego przez popularnego kucharza przepisu.

Gravlax. Łosoś na zimno. Potrzebne składniki

  • 1 kg filetu z łososia ze skórą
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka brandy lub koniaku
  • 1 pęczek łodyżek koperku
  • 1 łyżka zgniecionego lub grubo zmielonego białego pieprzu

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Tak wygląda sprzedaż ryb na Święta. Barbarzyński proceder na targu

Gravlax. Łosoś na zimno. Sposób przygotowania

  • Wymieszać składniki marynaty, natrzeć nią łososia (od strony bez skóry). Rybę umieścić w naczyniu skórą do dołu, przykryć folią spożywczą, dociążyć ciężkim naczyniem. Zostawić na dwie doby w lodówce. Przewrócić płaty na drugą stronę gdy zbierze się sok, a nadmiar płynu usunąć.
  • Po czasie łososia odsączyć i zostawić w szczelnym naczyniu lub folii jeszcze na dzień w lodówce.
  • Ułożyć filet na desce do krojenia skórką do dołu. Delikatnie usunąć nadmiar marynaty. Pokroić na jak najcieńsze plasterki (bez skóry).
  • Podawać na talerzu z pieczywem, koperkiem, śmietaną lub sosem. Można przygotować kanapki, carpaccio lub tatara.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić