Przepis na zarzucajkę. Ta zapomniana polska zupa to prawdziwy przysmak

80

Zarzucajka to bardzo prosta i smaczna zupa z kiszonej kapusty, która w ostatnich latach została zapomniana. Jest tania, sycąca i aromatyczna. Doskonała na jesień.

Przepis na zarzucajkę. Ta zapomniana polska zupa to prawdziwy przysmak
Zupa z kapusty. (Getty Images)

Zarzucajka jest nie tylko smaczna, ale też bardzo prosta do przyrządzenia. Dzięki dużej zawartości kiszonej kapusty ta zupa dostarcza organizmowi sporo wartości odżywczych m.in. witaminy C i soli mineralnych. Kapusta kiszona wspomaga metabolizm, reguluje pracę wątroby i niszczy groźne bakterie oraz wirusy. To doskonałe danie na jesienne, chłodne dni.

Zarzucajka. Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg wędzonych kości wieprzowych
  • 2 l wody
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 5 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 nieduży kawałek selera
  • 1 łyżka mąki
  • 50 g słoniny lub boczku

Zarzucajka. Sposób przygotowania:

  • kości zalej wodą i gotuj na średnim ogniu
  • obierz marchewkę, pietruszkę, selera cebulę (cebulę warto wcześniej opalić)
  • warzywa dodaj do wywaru
  • obierz ziemniaki pokrój w dość dużą kostkę i dodaj do zupy
  • całość gotuj przez około 20 minut
  • kapustę kiszoną pokrój i dodaj do zupy, kiedy ziemniaki będą już miękkie
  • zupę gotuj jeszcze przez 10-15 minut
  • słoninę lub boczek wytopić pokrój w kostkę i wysmaż na patelni
  • skwarki zdejmij z patelni a na tłuszcz wsyp mąkę i zrób zasmażkę
  • zasmażkę dodaj do zupy i wszystko dokładnie wymieszaj

Gotowe. Smacznego! Zupę można podawać ze skwarkami, podsmażonym boczkiem lub kiełbasą. Najlepszym dodatkiem będzie jednak kromka świeżego pieczywa.

Zobacz także: Obłędna zupa gyros. Treściwa i bardzo rozgrzewająca
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić