Przepis na zarzucajkę. Ta zapomniana polska zupa to prawdziwy przysmak
Zarzucajka to bardzo prosta i smaczna zupa z kiszonej kapusty, która w ostatnich latach została zapomniana. Jest tania, sycąca i aromatyczna. Doskonała na jesień.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Zarzucajka jest nie tylko smaczna, ale też bardzo prosta do przyrządzenia. Dzięki dużej zawartości kiszonej kapusty ta zupa dostarcza organizmowi sporo wartości odżywczych m.in. witaminy C i soli mineralnych. Kapusta kiszona wspomaga metabolizm, reguluje pracę wątroby i niszczy groźne bakterie oraz wirusy. To doskonałe danie na jesienne, chłodne dni.
Zarzucajka. Potrzebne składniki:
- 0,5 kg wędzonych kości wieprzowych
- 2 l wody
- 200 g kiszonej kapusty
- 5 ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 nieduży kawałek selera
- 1 łyżka mąki
- 50 g słoniny lub boczku
Zarzucajka. Sposób przygotowania:
- kości zalej wodą i gotuj na średnim ogniu
- obierz marchewkę, pietruszkę, selera cebulę (cebulę warto wcześniej opalić)
- warzywa dodaj do wywaru
- obierz ziemniaki pokrój w dość dużą kostkę i dodaj do zupy
- całość gotuj przez około 20 minut
- kapustę kiszoną pokrój i dodaj do zupy, kiedy ziemniaki będą już miękkie
- zupę gotuj jeszcze przez 10-15 minut
- słoninę lub boczek wytopić pokrój w kostkę i wysmaż na patelni
- skwarki zdejmij z patelni a na tłuszcz wsyp mąkę i zrób zasmażkę
- zasmażkę dodaj do zupy i wszystko dokładnie wymieszaj
Gotowe. Smacznego! Zupę można podawać ze skwarkami, podsmażonym boczkiem lub kiełbasą. Najlepszym dodatkiem będzie jednak kromka świeżego pieczywa.
Obłędna zupa gyros. Treściwa i bardzo rozgrzewająca
Źródło artykułu: o2pl